Стефан Данаилов не заслужава тези низки разпри за паметника му. Това заяви Иван Таков, председател на групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС, по повод разразилия се спор за мястото, на което да бъде поставен монумент на любимия на няколко поколения българи актьор.

"Ламбо ненавиждаше пошлите спорове. Предпочиташе да се оттегли с достойнство и да запази спокойствие, коментира председателят на групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС. - Сега, близо 5 години след смъртта му, допуснахме да замърсим паметта за него с грозен скандал за това къде да го увековечим. Ламбо е светла личност. Нямаме право да го използваме за такива низки разпри".

Според Иван Таков въпросът за поставянето на паметник на Стефан Данаилов изобщо не подлежи на коментар. "Никакво съмнение няма, че паметник трябва да има, категоричен е той. - А мястото, на което да бъде поставен, трябва да бъде избрано така, че да има разбиране и одобрение от всички. Защото Ламбо беше обществена личност и беше обичан от хората и като артист, и като преподавател в НАТФИЗ, и като политик, и като човек".

Според председателя на групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС градинката на площад "Велчова завера" при Духовната семинария в София, която от есента на 2022 година носи името на Стефан Данаилов, трябва да бъде основно ремонтирана. "Необходимо е да бъде изготвен цялостен ландшафтен проект, който да бъде изпълнен и това място да бъде красиво и приятно за почивка на столичани, коментира Иван Таков. - Ламбо беше ценител на красотата във всичко и градинката, която носи неговото име, трябва да е естетически много добре издържана".

Иван Таков е категоричен, че е време Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти, поставяне, преместване и премахване на паметници и художествени елементи на територията на Столична община да бъде променена в частта, която се отнася до Експертно-художествения съвет. "Този помощен орган, който беше създаден от кмета Йорданка Фандъкова, всъщност е инструмент за изпълнение на конюнктурни идеологически и политически задачи, коментира той. - Това е паразитна и напълно ненужна структура, която неоправдано иззема функциите на комисиите в СОС и на дирекциите в Столична община. В тях има достатъчно компетентни експерти, които могат да вземат решения за именуване и преименуване на общински обекти и за поставяне, преместване или премахване на паметници. Недопустимо е външен помощен орган да взима решения, вместо общинските съветници, които са избрани от гражданите на София да ги представляват в градския парламент".