На свое заседание тази вечер Градският съвет на БСП-Пловдив обсъди отчет и анализ на изминалите Местни избори, представен от председателя на предизборния щаб инж. Васил Лалбонов. По време на дискусията народният представител и председател на местната структура Иван Петков заяви, че още на първото заседание на Изпълнителното бюро след изборите ръководството е подало оставка, а сега това се прави и пред Градския съвет.

Съгласно чл. 42, ал. 2 от Устава на Българската социалистическа партия съществува несъвместимост на длъжностите на Иван Петков като председател на ГС на БСП – Пловдив и народен представител. Припомняме, че на последното заседание на Градската конференция Петков заяви пред делегатите, че след изборите ще се пристъпи към избор на председател. Във връзка с това и с подадената оставка от страна на ръководството, местната структура на социалистите избра за временен председател председателят на групата общински съветници инж. Калин Милчев, който беше водач на листата за общински съветници на последните избори. Пленумът подкрепи единодушно тази номинация и прие отчета на предизборния щаб.

Инж. Милчев ще изпълнява длъжността председател до следващия вътрешен цикъл отчет и избори в партията, който ще се проведе през тази година. Той благодари на членовете на Градския съвет за подкрепата и заяви, че ще следва вълната на подмладяване и ще се бори на следващите вътрешни избори да продължи процеса по укрепване и обновяване на партийната организация.

Градският съвет на БСП-Пловдив твърдо застана зад решението си в защита на паметника Альоша. Както в декларацията, която прие на 22 декември 2023 г., така и на днешното си заседание социалистите остро осъждат идеите на десните формации в Пловдив за демонтаж на монумента. Социалистите настояват, че на първо място трябва да се работи за доброто на града, за неговото обединение върху каузи, а не върху разединяващи обществото действия и опити за пренаписване на историята.