Иван Петков е пловдичанин, по образование икономист. Депутат от Пловдив в 45, 47, 48 и 49-ото Народно събрание от коалиция "БСП за България“. Той е председател на Градския съвет на БСП – Пловдив. В периода 2015-2019 г. беше част от групата на социалистите в общинския съвет на града.

- Г-н Петков бихте ли направили паралел между местния парламент, в който участвахте, и този, който завършва мандата си след броени дни.

- Макар и не пряко, аз и с този Общински съвет имах сблъсък. С хората вътре, които управляваха Общинския съвет и общината.

За мен нямаше промяна. Дейността се водеше, ако можем да го кажем кампанийно от хората от ГЕРБ и, естествено, тези, които ги подкрепят и които сега се опитват по един или друг начин да обяснят на обществто, че не са участвали никога в управлението на Пловдив и ще оправят Пловдив. В същото време, всички проблеми е дело на всички тях - на тази коалиция, която е от 2007 година, а от 2011 г. управлява нашия град.

- В предизборната кампания много от лицата от сегашния Общински съвет не участват, така че няма да бъдат в бъдещия. Но. Предизборната кампания е пред финал. Вашата оценка каква е – има ли сблъсък на идеи и получи ли се дебатът за Пловдив?

- Аз виждам голяма активност в парламентарно представените партии, но нямаше сблъсъци на идеи. Случиха се два дебата на национално ниво, но на местно ниво – не. Например, трябваше да има дебат в една пловдивска медия, но само двама кандидати са потвърдили, единият от които нашият кандидат арх. Костадин Палазов. Другите, така наречените фаворити, са отказали.

Да не излезеш пред обществото, да не кажеш вижданията си, да заявиш това, което искаш да направиш в следващите 4 години и да очакваш по един или друг начин да спечелиш от гласовете от администрацията, да спечелиш от това, че искаш да кажеш, че си нов, а в същото време не си, за мен е бягане от отговорност.

Нашият кандидат не е избягал от нито един дебат и участва във всеки, в който бъде поканен. Ето, утре има дискусия със Съюза на архитектите, в която той ще участва.

За първи път на тези избори влязоха и букмейкърите, все едно сме преди футболно дерби. Те също дават на някои кандидати предни места. Въпреки това фаворитизираните не се появяват на диспути, не се показват пред опонентите да защитят тезите си. Дебатите ги виждаме в Западна Европа, опитваме се да следваме тази тенденция, но винаги, когато дойдат местни избори, не се случват.

За мен местният вот е най-важният избор, защото оттук нататък ще се случва визията на нашия град в следващите 4 години. Ако така продължава обаче, след 29 октомври ще се чудим защо така се случи, защо дават на най-различни фирми 900 дни да направят някакви инфраструктурни обекти и така нататък.

Странно е, че кандидатите не се явяват на диспути, а хората отиват и ги подкрепят.

- Надявам се със следващия мандат тези неща да се променят.

- За това се борим ние.

- Като председател на градския съвет на БСП и човек, който познава издълбоко проблемите на града, кажете кои са най-важните според Вас проблеми, които трябва приоритетно да се решават.

- Това са инфраструктурните проекти, бруталното презастрояване на града ни и унищожаване на зелените площи.

Вчера бяхме със заместник-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин и нашите кандидати в най-проблемния квартал "Столипиново“. Там в момента цъка екологична бомба. На няколко метра от квартала виждаме река Марица. Всеки казва, че трябва да се изчисти, но никой не предлага работещо решение.

Нашият кандидат арх. Палазов в един от дебатите каза, че във всеки един момент може да се случи най-страшното за нашите съграждани. Аз също живея край река Марица и знам какъв е проблемът. Моите родители са разказвали как реката е излизала от коритото си. Почистването и поддържането на Марица сме го заложили като един от основните ни приоритети, защото ако дойде висока вода, Пловдив ще бъде пред катастрофа.

- Мнозина пловдивчани помним 2005-та година, когато имаше наводнение и всички сгради близо до реката бяха заляти.

- Аз тогава се включих в доброволческа акция. Бяхме под мостовете и слагахме чували с пясък. Оттогава досега няма промяна, коритото е станало като Амазонка.

- В изтичащия мандат непрекъснато се говореше за почистването на реката, правеха се опити за обществени поръчки, но бяха неуспешни. Сегашният кмет изпрати писмо до Народното събрание, министъра на регионалното развитие и други институции за промени в Закона за обществените поръчки и се поиска по друг ред да се провеждат обществените поръчки за обекти като реките. Вие сте народен представител, кажете, може ли да се направи някаква промяна?

- Предложението е в комисията по околна среда. Веднага обаче се сещам и за един друг много важен проблем, за който се говори не само предизборно. Става дума за питейната ни вода и водоснабдяването от каскада "Доспат – Въча“.

Имах питане в Народното събрание към настоящия регионален министър дали е сформирана работна група за проекта, тъй като през април тогавашният служебен министър заяви на среща в областната администрация, че ще се направи такава. Между другото, това е проект отпреди 10 ноември, както и всички други важни проекти, нищо ново не е направено. Та в отговора до мен се казва, че нямали създадена работна група и се прехвърли вината към служебния министър.

За съжаление, пловдивчани трябва да знаят, че управляващите от не-коалицията от ПП-ДБ и ГЕРБ няма да заложат в бюджет 2024 средства за водоснабдяване от каскада "Доспат – Въча“ на Пловдив и Хасково.

Най-вероятно няма да има предвидени средства и за почистване на река Марица, да се ремонтират дигите и да бъде направена реката привлекателна, така както един бивш кмет на град Пловдив, който показваше едни хубави картинки как Пловдив с река Марица ще стане атрактивна за гостите и жителите на града, това нещо не се случва и няма да се случи през 2024 г.

- Много е обезпокоителна информацията за водоснабдяването от каскадата, защото този проект беше обявен за обект от национално значение.

- Ние и в нашата програма, и нашите кандидати сме заложили повече на екологията. Нещо, което е близо до нашите леви идеи – повече за социалните грижи. Това презастрояване в последните десетилетия породи много социални проблеми, например няма достатъчно детски градини и детски ясли. Към мен и като общински съветник, и като народен представител, повечето от половината допитвания са дали мога да помогна на дадено семейство да бъде прието детето им в детска градина или ясна. Ние ще работим за това.

Може да се взимат заеми, които да бъдат полезни за града. Защо да не се вземе, за да бъдат изградени детски градини и ясли? Виждате какво е в "Южен“ и особено в "Тракия“, където в последните години се правят едни огромни мастодонти. Там ще дойдат хиляди хора и тези хора трябва някъде да си гледат децата.

Следващият проблем е паркирането. После е градският транспорт.

Знаете, като общински съветник една от основните ми теми беше прословутият транспортен проект. Голяма част от кандидатите за кмет на Пловдив, нашите опоненти, не го казват. Е, как да го кажат, като те са виновни за това нещо – едните са били в управлението, другите са ги подкрепяли, а сега се опитват да обяснят, че имат решение. Платили сме на конкретната фирма 40 милиона. Да, вътре са и велоалеи, светофарите, които за мен не работят, и транспортния проект. Тези машини, които стоят по спирките и уличните драскачи си показват своите умения - това е абсурдно. Вторият по големина град, най-старият в Европа транспортът му да е ужасен.

Друга важна тема е мръсният въздух – това, което дишаме ние, нашите деца, нашите възрастни родители, и никой нищо не казва по този въпрос.

- Решението на въпросите е последователно и всяко следващо зависи от предходното.

- Тези хора сега се опитват да ни обяснят, че ще оправят всичко. Е, ние видяхме тези, които управляваха повече от 10 години и тези, които ги подкрепяха. Това, ако е изборът на пловдивчани, след 4 години пак може да се чудим защо така се случи през мандата.

- Като председател на партията в Пловдив имате нелеката задача да измиете (образно казано) лицето на партията пред избирателите след "Ерата Гергов“. Как се справяте според вас?

- Считам, че на хората, които се занимават с политика, вече е ясно, че лицето Георги Гергов и свързаните с него личности не са част от БСП. За съжаление, в най-новата история БСП преживя много сложни моменти. Смятам, че в рамките на тази 1 година, откакто аз съм председател с моя екип и всички, които сме в БСП, и най-вече с листата, която беше избрана от конференцията и която представяме пред обществото, показваме вече нови лица, опитни професионалисти в своята сфера. Заложихме на човек, какъвто е нужен на град Пловдив, а именно – архитект. Гражданите през този месец видяха нашите кандидати, които са готови да се борят в името на пловдивчани.

- С какво листата на БСП е по-добра от листите на вашите опоненти?

- За първи път представяме пред пловдивчани толкова млада листа, има хора, които са под 30 години, които искат да се случи нещо в града. За тези кандидати под 30 години, ако не се случи нещо положително в Пловдив, пътят е един – София и след това терминал 2.

- Защо пловдивчани да гласуват с №1 на 29 октомври?

- Ние заставаме зад експерт – архитект Костадин Палазов. Той е човек, който има своя професионален опит, който е уважаван в своите редици, който има визия да оправи проблемите, които създадоха управляващите от 10 години и тези, които ги подкрепяха в Общинския съвет и в момента се опитват да заявят пред вас, пловдивчани, че са нещо ново.

Ние сме новото и се надявам да ни подкрепите. Излезте всички да гласувате. Има смисъл и Пловдив заслужава повече.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!

Коалиция "БСП за България“ участва в местните избори с номер 1 в интегралната бюлетина за кмет на община, кметове на райони и за общински съветници.



Купуването и продаването на гласове е престъпление.