Големият проблем в България е, че някои хора смятат, че законите не важат за всички. Това коментира във Велико Търново във връзка с отказа на бившия вътрешен министър Бойко Рашков да се яви на разпит в прокуратурата главният прокурор на България Иван Гешев, предаде кореспондент на "Фокус“. Обвинител номер едно подчерта, че законите и Конституцията на страната са задължителни за всички български граждани, независимо дали те са депутати, доценти, професори или обикновени хора.

"Големият проблем в България е, че някои хора смятат, че законите не важат за тях и това е много тъжно за българската държава. Тези хора, които говорят за правова държава и съдебна реформа, говорят едно, а явно правят друго“, коментира Гешев. Той допълни и, че ако до него бъде отправено предложение за сваляне на имунитета на Рашков, ще постъпи така, както е правил досега – ще внесе искане в Народното събрание, при наличие на достатъчно доказателства.

Във връзка с искането му за частична отмяна на наредба, касаеща правораздаването у нас, за което бе сезиран правосъдния министър Крум Зарков, Гешев коментира, че тук скандал няма.

"Това е наредба, която е издадена от бившия правосъден министър в правителството на Бойко Борисов – Христо Иванов. Тя е отменена с решение на Административния съд в началото на декември. Това означава блокаж на цялото правораздаване, защото няма правно основание да се плаща на вещи лица, тоест на никое вещо лице не може да се плати, тоест няма да правят експертизи, тоест делата няма да приключат. Правосъдният министър трябва да си свърши работата - да издаде нова наредба или да извърши промени. Компетентността е на Министерство на правосъдието, аз само сигнализирам за проблема“, категоричен бе главният прокурор и допълни, че решението зависи от Министерство на правосъдието.

Относно проверката, която СГП е възложила на ДАНС за това дали дейността на Българско народно опълчение "Шипка“ противоречи на конституцията и застрашава страната, Гешев заяви, че това не е първият подобен сигнал, работата по случая продължава и той категорично не трябва да се неглижира, защото са застрашени не само българските интереси, но и тези на евроатлантическите ни партньори. Имало е и искане за заличаване на дружеството при предишния главен прокурор, но то не е удовлетворено.

Луиза ТРАНЧЕВА