След като се изгледаха камерите, се вижда, че момчето не е подходило безобидно към ситуацията, а в голяма степен я е провокирало. Това каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев в Бургас по случая с 19-годишния младеж, пребит пред дискотека в Плевен, предаде репортер на "Фокус".

"Всеки полицай, който си позволи противообществени прояви, най-често бива задържан от колегите си. Случаите не зачестяват, но трябва да се следят много внимателно, защото понякога се спестяват нюансите при поднасянето им. Така беше в Плевен. След като се изгледаха камерите, се вижда, че момчето съвсем не е подходило безобидно към ситуацията, а в голяма степен я е провокирало. На финала на проверката сме, резултатите ще бъдат оповестени. Много рядко полицията си позволява да посегне на някой без да е провокирана. Обикновено полицаят отвръща, когато е нападнат. А хората трябва да знаят, че полицаите не са обект на нападение – напоследък това усещане се загуби", заяви Иван Демерджиев.

Той припомни, че полицейските служители трябва да бъдат особено внимателни при боравенето със служебните си оръжия и да ги използват само при необходимост, а не за разрешаване на междусъседски спорове. 

Относно случая в Етрополе, при който двама маскирани мъже пребиха осмокласник пред училище, вътрешният министър заяви: "Извършват се незабавни проверки за всеки случай, не само за този. Реагираме категорично. Няма практика да се водят дълги производствени проверки с цел за се загуби интерес към случая и да се прикрие. Резултатите се обявяват публично".

На въпроса дали предстоят рокади в МВР преди изборите, Иван Демерджиев отговори: "По изключение. Там, където сме сигурни, че се налага такава интервенция. Ако питате за Бургас – не", каза още вътрешният министър.