Личната инфлация на българите е доста по-висока от официално обявените от Националния статистически институт 16%. Това каза за "Фокус“ икономистът и преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ доц. Иван Бянов. Той уточни, че всеки може да направи изчисление за собственото си домакинство като ползва калкулатора на сайта на НСИ.

"Аз самият го направих и вярвам, че резултатът, който е доста по-висок, не се различава много от този на останалите българи“, коментира специалистът.

Това, според него, се дължи на множество фактори, първият, от които е това, че голяма част от разходите на семействата у нас са основно за храна.

"Това означава, че ние сме изключително чувствителни като домакинства, като потребители на всяко едно повишение на хранителните продукти. А виждаме какво се случва в последната една година. Факт е – обедняването е на лице и то е много персонално, много лично за всеки един от нас“, обяснява доц. Бянов.

Според официалната статистика, за да преживява спокойно месеца, едно четиричленно семейство у нас има нужда от 3500-4000 лева на месец. Дори тогава, обаче, са необходими и икономии, казват търновци.

"Ние сме четиричленно семейство и наистина увеличение на цените ни се отразява доста, основно на храните и комуналните услуги. Мислим първо за децата, а след това и за нас. От какво се лишаваме? Не излизаме толкова често по ресторанти, например“, казва майка на две деца, която срещаме в парка.

"На нас възрастните пък се налага да смятаме и изчисляваме какво слагаме и на трапезата си. Все по-рядко си позволяваме риба, например. Кафето не сме го спрели, но пък купуваме от по-евтиното“, казва пенсионерка от Търново.

Проблемът, според доц. Бянов, идва от там, че у нас населението няма продоволствена сигурност, заради преструктурирането на земеделието в последните над 20 години.

"Разходите за хранителни продукти съставляват 30% от нашите общи разходи. Това е едното. Другото, което е показателно, че обедняваме, е можем ли да си позволим да отидем на почивка – дали веднъж, дали два пъти в годината и какъв тип почивка, съответно. Освен това всички знаем автомобилният парк в България, който е най-старият в ЕС. Но това не е, защото искаме да караме стари коли, а просто, защото не можем да си ги позволим ето още един критерий, който доказва, че ние сме най-бедните в най-богатия клуб в света. Това не е чак толкова лошо, защото зависи какво сравнение правим. Да, ние сме най-бедните в ЕС, но сме много по-богати от други държави в света, чието население преживява с от 2 до 5 долара на ден. Зависи от гледната точка“, допълва с оптимизъм специалистът.

Данните на НСИ сочат, че през миналата година над 75% от българите са изпитвали затруднения да покрият ежедневните си разходи. Едва 4% са тези, които плащат сметките си без проблем.

Луиза ТРАНЧЕВА