Завеждаме дело. Наредбата на Столична община за въвеждане на ниски емисии засяга прекалено гражданските права, без да предвижда достатъчно ефективни мерки, с които да се постигне качеството на въздуха такова, каквото го изисква законът. Това стана ясно от коментара на Ивайло Попов от екип "Въздух" на сдружение "За земята", който той  направи за Агенция "Фокус" по повод обжалването в съда, което са предприели граждани на Наредбата на Столична община за въвеждане на зони с ниски емисии.

"Ние смятаме, че Столична община не е показала, че това са правилните мерки, с които да постигнем качеството на въздуха. И затова решихме да обжалваме програмата от Сдружение "За Земята" заедно с индивидуалните граждани", каза Попов, като уточни: "Исканията ни са съдът да обяви цялата наредба за противоречаща на закона и за извънсъдебното дело исканията ни са след като се даде указание на Столична община как следва да бъде изпълнен законът, отговорните лица в общината да започнат един процес, в който да разгледат различните сценарии, по които могат да се постигнат нормите на качество на въздуха".

От думите му стана ясно, че гражданите и активистите от екип "Въздух" на сдружение "За Земята" очакват от общинските структури да се предприемат различни видове мерки -  как ще бъдат ограничавани колите, от какви етапи, какви точно коли, на каква територия, също по отношение на зоната за битовото отопление с твърдо гориво. И едва като се разгледат различни сценарии, на база на изчисленията какви ефекти биха имали те, да се изберат най-добрите, така че в най-скоро време да се постигне качеството на въздуха, което гражданите заслужават.  

"Ние сме предлагали различни решения на Столична община, участвали сме в процеса на създаване на наредбата, доколкото изобщо бяха включени някакви странични организации. Нямаше голяма чуваемост", допълни активистът.