Община Симитли има достатъчно персонал, който е дежурен 24 часа и е готов да реагира при земетресение. Сградите ни са адаптирани за тези хора, те не са високи, те са ниски, в повечето случай са на един етаж и максимум на два. Това каза ръководителят на социалното звено към Община Симитли Ивайло Гоцев за "Фокус" в отговор на въпроса, какъв е протоколът при земетресение на детските градини, социалните домове и домовете за възрастни хора.

"Първо реагираме с хората на легло, второ с тези, които са трудно подвижни и трети са тези нуждаещи се от по-лека подкрепа. В повечето случай при възникване на такава ситуация организацията е свързана с максимално бързо напускане на сградата. Имаме навсякъде достатъчно помощни средства, които са свързани с достъпността до хората", заяви Гоцев.

По негови думи може би ще е хубаво да се направи обучение конкретно за това нещо.

"Ние имаме процедура, която се изисква, за да можем да кажем реда и начина, но чисто конкретни ситуации, които могат да се разиграят, като допълнително обучение би могло да се направи, защото такова не е правено в тази сфера", каза още Ивайло Гоцев.