Със заключителна пресконференция и откриване на реставрираните обекти приключи проект: "Античният град Диоклецианопол (гр. Хисаря) – перлата на провинция Тракия на балнеолечението в Римската империя" по Оперативна програма "Региони в растеж“.

"Този проект е изключително важен за развитието на Община Хисаря и вярвам, че всички се убедиха колко успешни са дейностите по реставрация, консервиране и експониране на обектите. Това обаче е само етап от археологическо-реставрационните дейности и ни предстои още работа“, заяви в приветствието си кметът Ива Вълчева, която не пропусна да благодари на екипа, който е работил по проекта, на проектантите и на археолозите, като подчерта, че въпреки на моменти различните си виждания, всички са намерили общ език, за да се получат толкова добре нещата.

Ръководителят на проекта арх. Пламен Михалски представи подробно дейностите:

-  по Южна крепостна порта "Камилите" – заснемане; Консервационно-реставрационни работи на източната и западната кули, фланкиращи портата; реставрация на фасадата на портата и вътрешното стълбище; експониране и социализация; художествено осветление;

- по Римски терми – заснемане; КРР на помещение N1 и помещение N1A; експониране и социализация; художествено осветление;

-  по Североизточна ъглова кула от крепостна стена - заснемане, КРР на кулата и прилежащите ѝ куртини в посока запад и юг, социализация, експониране и художествено осветление.

Проектантската работа по проект: "Античният град Диоклецианопол (гр. Хисаря) - перлата на провинция Тракия на балнеолечението в Римската империя“ представи Маринела Георгиева – Трифонова.

Археологът Митко Маджаров подчерта, че именно благодарение на проекта е работено на дълбочина, позволила да бъдат открити нови артефакти, разкриващи историята на древния град Диоклецианопол.

"Всеки археолог се радва най-вече, когато намери надписи, а не накити и затова съм удовлетворен, че намерихме ценна мраморна плоча с надпис на гръцки език, като надписът се датира от средата на II в. и това е важна част от историята на Хисаря. Мога само да добавя, че тук историческите находки са концентрирани и неслучайно италиански колеги отбелязаха, че Хисаря може да съперничи на Рим като археология“, изтъкна д-р Митко Маджаров.

Общата стойност на проекта е 9 624 278,58 лв, от които: БФП /Европейски фонд за регионално развитие/ - 8 157 407,58 лв, и финансов инструмент /ФУГ/ - 1 466 871,00 лв.

На заключителната пресконференция, която се проведе в Заседателната зала на Община Хисаря, присъстваха кметът Ива Вълчева, заместник-кметът Таня Марковска, ръководителят на проекта арх. Пламен Михалски, археологът Митко Маджаров, проектантът Маринела Георгиева - Трифонова, общински съветници, служители на общинска администрация – Хисаря, медии и граждани.

След приключването пресконференцията всички се отправиха към реставрираните обекти. При Римските терми кметът Ива Вълчева преряза лентата за успешно приключилия реставрационен процес.