Възстановяването на така нареченото Старо училище в Широка лъка е знаменателно събитие. Това каза за "Фокус“ директорът на Регионален исторически музей "Стою Шишков“ – Смолян, Валентина Василева. "Сърцето го заболяваше всеки, който видеше доскоро срутената сграда на възрожденската светиня, в двора на един от най-първите храмове в Родопите на почти 200 години – "Успение на Пресвета Богородица“, построен само за 38-39 дни през 1834 година“, посочи Василева.

Тя отбеляза, че днес Старото училище, част от храмовия комплекс, е прелестно въздигнато отново и убедена съм ще стане силно привлекателно място не само за широколъчани, но и за многобройните туристи, които посещават тази истинска родопска съкровищница – Широка  лъка.

Василева разкри, че Регионалния исторически музей в Смолян се е заел с родолюбивото дело да ситуира в Старото училище две изложби. Едната е посветена на християнството в Средните Родопи, а другата е посветена на просветното дело в Широка лъка, което е на повече от 200 години.

"По първата изложбата вече работим усилено. Тя ще бъде фото и веществен разказ за християнството в Средните Родопи, илюстрирано с проучени археологически обекти. Веществената част ще представя църковна утвар от храмовете в Широка лъка и околността, сред които, сигурна съм, ще има  забележителни ценности – просфори, дискуси, копия за разрязване на хляба, антимиси, потири и свещници, евангелия и други богослужебни вещи. И тъй като експертен съвет от музейни и галерийни специалисти са събра в края на януари т. г., то и срокът, който си поставихме – Великденските празници, е твърде малък, времето за работа е малко. Това е и причината, по втората тема за просветното дело в Широка лъка, да заработим едва след откриване на първата изложба. Тя също ще представлява  фотодокументална и веществена изложба. Предстои да извършим събирателска работа за предметите в изложбата, за които ще разчитаме на ценности, свързани с просветата, пазените в домовете на местните хора“, обясни Василева.

Трета изложба ще украси и осмисли експозиционните пространства в Старото училище и тя ще представя голямото художествено богатство, което притежава Широка лъка – десетки картини на един от най-известните български художници, забележителен творец, мъдрец, част от творческия кръг "Бараците“, един от най-ярките представители на движението за родно изкуство, свързал живота и творчеството си с Широка лъка – Владимир Рилски, каза още директорът на музея в Смолян.

Изложбите се очаква да бъдат открити до края на месец април.

Нели ГЕРГЬОВСКА