Десетки деца се включиха в организирани екскурзоводски турове към едни от най-известните исторически обекти в града, предаде репортер на "Фокус“. Възпитаниците на Детска градина "Слънце“ имаха възможност да участват в панорамна обиколка на града, преминавайки през пет исторически обекта, а крайната точка беше крепост "Хисарлъка“. Домакин и своеобразен екскурзовод беше Мирослава Таскова от Регионален исторически музей – Кюстендил.

Там децата получиха стикери със снимки от крепостта, които могат да залепят в албума "Обичам България“. Децата посетиха и музейният комплекс със Средновековната църква "Свети Георги“, където ги посрещна историкът асистент д-р Явор Митов.

"Показахме им църквата. Те влязоха вътре, разгледаха и се докоснаха до една от най-старите сгради и светини в Кюстендил. Приех го предизвикателство, за това какво може да се разкаже на толкова малки деца за църквата и реших да им обясня как да разпознават светците. Впечатли ме фактът, че те вече знаят как да ги разпознават и започнаха сами да обясняват и да ги разпознават“, каза Явор Митов.

Децата са проявили любопитство и познания. Децата са разгледали двора на музейния комплекс и сградата към него.

Венцеслав ИЛЧЕВ