Екипът на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) може да се поздрави с добра новина за щъркеловото гнездо в село Труд, община Марица. Четиридесет дни след проведената акция по преместването му, то вече е заето от двойка щъркели, която се радва на уюта на новия си дом и полага грижи да осигури поколение, информира кореспондент на "Фокус".

Припомняме, че успешната неколкодневна акция по преместването на щъркеловото гнездо започна с премахване на ръждясал и опасен за хората и гнездящите птици комин от площадката на производствено предприятие, на чийто връх се намираше гнездо на бял щъркел (Ciconia ciconia).

След това в близост до старото гнездо със съдействието на EVN върху подменен електрически стълб беше монтирана нова платформа на сходна височина, а върху нея бяха положени материали за ново гнездо, както и част от старото. Очевидно усилията на еколозите от РИОСВ – Пловдив са осигурили добри условия за пернатите. Екоинспекцията разполага с кадри, на които се вижда, че женската вече мъти яйцата си.

За преместването на гнездото фирмата, на чиято територия то се намира, има разрешително от Министерството на околната среда и водите, издадено в съответствие със Закона за биологичното разнообразие.