Историкът и социален анализатор Давид Енгелс ще пристигне в България за дискусии на тема "Как да оцелеем в условията на безпрецедентната икономическа, политическа и ценностна криза“. Той ще разговаря с жители на Пловдив (27 септември) и София (28 септември), съобщават от издателство "Изток-запад“.

Разговорите на Енгелс с публиката ще засягат въпросите за бъдещето на Европа, предстоящите глобални промени и тяхното отражение върху живота на отделния човек. По време на събитията историкът ще представи и книгите си "Какво да се прави“ и "Обновлението на Европа“.

Първата му среща с читателите е в културен център "Тракарт“ в Пловдив. Ден по-късно той ще разговаря и със столичани в античен комплекс "Сердика“.

Давид Енгелс e роден през1979 г. в белгийския град Вервие. След като завършва гимназия, изучава история, философия и икономика в университета Аахен. Там той пише своята дисертация на тема "Римската знакова система (753–27 г.пр.Хр.)“ през 2005 г. и получава докторската си степен.

През 2009 г. става редактор на раздела за римска история на научното списание "Латомус“, а по-късно работи и като негов главен редактор. От 2012 до 2017 г. заема позицията на директор и издател.

От 2018 г. Енгелс става професор по научни изследвания в Западния институт (Instytut Zachodni) в Познан, където отговаря за въпроси на темите за западна интелектуална история, европейска идентичност и полско-западноевропейски отношения.