"Истории в Двореца" разказва във фотоси Марияна Върбанова. Нейната изложба ще бъде открита в галерия "Тихото гнездо" в Държавния културен институт-Културен център "Двореца" в Балчик, предаде репортер на "Фокус". В навечерието на своя 60-ти юбилей фотографът и журналист ще сподели празника си с гостите на Архитектурно-парковия комплекс край морето. Официалното откриване е на 11 април от 17:00 ч. 

Това е третата самостоятелна фотоизложба на Марияна Върбанова. Тя представя репортажни снимки от събития, провели се последните 15 години (2008 – 2022 год.) в Балчик. В тях публиката ще се докосне до различни емоции и състояния на хората, ще разпознае потомци на кралски фамилии, известни личности, необичайни за тях действия. Някои от историите, започнали преди години, продължават и сега. Други се случват за часове. Независимо от продължителността им, всички те са част от историята на "Двореца", на Белия град, на България.

Фотографът показва многообразието на културния живот в малък град като Балчик – изложби, концерти, фестивали, театрални постановки, конференции и други творчески процеси, които заслужават вниманието на публиката.

Марияна Върбанова е родена в Провадия, но повече от 30 години се вдъхновява от Балчик, където живее и работи. Тя е с дългогодишна практика като фотограф, вълнуват я природата и красивите й взаимоотношения с човека. Журналист е в общински вестник "Балчик“ от 2008 година и кореспондент на фотографска агенция "Булфото“. Участва във фотопленери, сред които "Пролет в Разлог“ през 2009 г., където е отличена с първа награда.

Жулиета НИКОЛОВА