Исторически музей - Балчик ще гостува в столицата с изложба по повод навършването на 15 години от откриването на храма на понтийската майка на боговете - Кибела от Дионисополис (Балчик). Експозицията ще бъде разположена в зала "Клуб на народния представител" в Народното събрание на Република България. Официалното откриване е на 11 януари от 11:30 ч., предаде репортер на Агенция "Фокус".

Античният храм в Белия град е определян от археолозите като "откритието на века" и представлява най-добре запазения елинистически храм на богинята Кибела на Балканския полуостров. Намерените надписи и мраморни пластики са изключително важни културни ценности, отразяващи религиозния и обществен живот в Дионисополис в периода III в. пр. Хр. – IV в. сл. Хр.

През 2007 г. при строителни дейности в частен имот излизат наяве останките от важна културна ценност – Храмът на Понтийската Майка на боговете – Кибела. Директорът на музея Радостина Енчева, тогава уредник, успява да спре багерите и процесът на заличаване на този значим знак от миналото на човечеството. Кибела е трако-фригийска богиня, която олицетворява природата и нейното плодородие. Почитайки всемогъщата й сила, хората започват да изработват статуи с нейния образ и да й отдават почит като извършват ритуални жертвоприношения на животни. Изграждат и храмове, посветени на нея, където те се молят за плодородие и благодат.

Жулиета НИКОЛОВА