Исторически музей - Балчик представи своя опит в образователните програми за деца на научна конференция в столицата днес. Музеят има дългогодишна и много ползотворна работа с подрастващите в различни форми - летни ваканционни програми, целогодишно представяне не само на деца от Белия град, но и от българските неделни училища по света на българските традиции, обичаи и култура, предаде репортер на "Фокус".

Директорът на музея в Балчик Радостина Енчева е представила пред наши специалисти на форума в Българска академия на науката темата  "Историческите възстановки като метод на възпитание и приемственост между поколенията. Живата история на Добруджа." Публикацията обхваща всички исторически възстановки, които са проведени през последните две години в музея във връзка с музейните проекти "Музеят като образователна среда" и "С България в сърцето" и ще бъде включена в научен сборник.

"Самите възстановки са съсредоточени към достоверно представяне на ритуали, обреди и обичаи. Имат символно значение за формирането на днешнотото историческо възпитание и са насочени предимно към подрастващото поколение, като правят по-достъпно разбирането на децата за миналото, а провокираният интерес улеснява процеса на запомняне", посочват от музея и допълват:

"Образователните програми на ИМ-Балчик показват, че музеите имат свой собствен път в реконструирането на миналото и своя образователна задача - формиране на ценностно, емоционално отношение към културното наследство.

От сърце благодарим на партньорите, участвали в това начинание: Национален военен университет "Васил Левски", гр. В. Търново и специално на доцент Ваня Димитрова, полковник Иван Илиев от Министерството на отбраната, Деа и Георги от група "Ян Бибиян" с. Гурково, Група за народни обичаи "Живи корени" към НЧ "Свобода-1897", с. Гурково, с ръководител Димка Кирчева, НЧ "Паисий Хилендарски - 1870", гр. Балчик с читалищен секретар Веселин Павлов и децата и учителите от ДГ "Здравец", гр. Балчик, с директор г-жа Мария Стоянчева".

И двата проекта продължават с интересни инициативи в следващите месеци, а най-добрата оценка за работата е огромният и нестихващ интерес на децата от Белия град.

Жулиета НИКОЛОВА