Историческа сграда в Балчик е с престижна награда в категория за опазване на наследството в конкурса "Български архитектурни награди 2022", предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич. Голямата мелница е сред четирите отличени проекта в категорията.

"Голямата мелница в Балчик е реставрирана в оригиналния й вид по проект на “Стронгил Строй". Обособени са две изложбени зали, концертна зала, пет ателиета за художници, ритуална зала, център за обществена подкрепа. Мелницата е построена от Анонимното индустриално дружество през 1909 година. Наети са две германски фирми, които за година изграждат най-модерно оборудваната мелница на Балканите", посочват от Камарата на архитектите в България, организатор на конкурса.

Според историческите хроники в миналото Мелницата е разполагала с високотехнологично за онова време оборудване, благодарение на което капацитетът й е бил 75 тона на денонощие при 15 човека работници на смяна. Освен брашно, са се произвеждали грис и макаронени изделия. Taка за кратко време, благодарение на голямата и модерна мелница, складовете за зърно и пристанището, Балчик се утвърждава като важен търговски център в Южна Добруджа. 

В наши дни "Мелницата" в Белия град е обявена за архитектурен паметник, реставрирана е по европейски проект. Функционира като туристически информационно-културен център и е една от най-големите забележителности в Балчик. 

Жулиета НИКОЛОВА