Днес на официална церемония в Университета по хранителни технологии се връчи почетното звание "Доктор хонорис кауза на УХТ-Пловдив" на Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, бивш посланик на Испания у нас, предава "Фокус".

Гости на събитието бяха представители на дипломатическия корпус тук, на държавната и местната власт, членове на академичната общост и други.

Официалната церемония по награждаването започна с химните на България и Испания. Церемонията бе открита лично от проф. Галин Иванов, ректор на Университета по хранителни технологии, който представи биографията на Негово превъзходителство Алехандро Поланко Мата, както и мотивите за избора му за носител на почетното звание.

“За нас е изключителна чест да извършим удостояването с почетната титла "Доктор хонорис кауза" на Негово превъзходителство Алехандро Поланко, посланик на Кралство Испания в България в периода 2019-2024г.

Убедени сме, че това е напълно заслужено призвание за неговата професионална, задълбочена и отдадена работа, допринесла за издигане на международния престиж на Университета по хранителни технологии. Високо оценяваме също предстоящото подписване на споразумение за партньорство с Университета на Леон, Испания. Това е естествено продължение на сътрудничеството ни, осъществено с подкрепата на Негово превъзходителство Алехандро Поланко", заяви проф. Галин Иванов.

След удостояването с почетното звание Н. Пр. Алехандро Поланко Мата отправи своето благодарствено слово.

“Уважаеми г-н ректор, вярвам искрено, че бъдещето е обещаващо. Искам отново да благодаря на ректора и на ръководстото на Университета по хранителни технологии, че ме номинираха с тази висока награда “Доктор хонорис кауза".

За мен е изключителна чест, което на своя ръка идва с допълнителната моя отговорност да допринасям още повече за сътудничеството на университета с Испания. И можете да сте сигурни, че ще направя най-доброто от моя страна да помогна именно в тази посока", заключи Негово превъзходителство Алехандро Поланко.

Цялата церемония можете да гледате в прикаченото видео!