От мерките, записани в Плана за възстановяване и устойчивост, ще пострада цялата енергийна система на България и това ще докосне всеки един българин и всяко едно домакинство. Това заяви в пресклуба на БТА в Стара Загора депутатът от "Възраждане" и член на Комисията по енергетика в 48-то Народното събрание Искра Михайлова, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тя уточни, че от партията настояват за премахване на текстовете в Плана за възстановяване и устойчивост, акцентиращи върху намаляването с 40 на сто на въглеродните емисии от енергетика, както и изречението, че до 2038 година България трябва да се освободи от въглищните си централи.

Според Михайлова настоящата енергийна криза, която засяга целия свят, дава основания тази част от Плана, която е свързана с енергийната независимост на България, да бъде предоговорена. Искра Михайлова обясни, че според Закона за енергетиката "енергийната независимост на държавата се осъществява от Министерския съвет и от министъра на енергетиката". Според нея са пропуснати възможности за модернизация на ТЕЦ-овете.

Михайлова смята, че при преминаване на битовите потребители към либерализирания пазар сметките за електричество биха надвишавали една минимална работна заплата. Ако към настоящия момент една сметка е 100 лева, то тя би могла да достигне до 700 лева за същото количество използвана електроенергия, каза депутатът.

Затварянето на въглищните мощности в Маришкия басейн би било икономическо убийство на нашия регион. Това е гръбнакът на икономиката в Старозагорски регион. Ние не сме подготвени през 2026 година за закриване на 40 на сто от мощностите си, а след 15 години да бъдат изцяло затворени, допълни областният координатор на "Възраждане" Даниел Проданов. Според него над 100 000 души ще бъдат засегнати, ако това се случи.

Рени АТАНАСОВА