С близо 200% ще се повиши цената на водата в Дупница. Това ще се случи, ако бизнес планът на оператора за региона "Кюстендилска вода" влезе в сила. За това информира NOVA.

Новата цена от 3,65 лв. е била приета на заседание на Асоциацията ВиК, на което против нея са гласували над 50%. Според закона обаче се оказва, че за да не бъде приет планът, трябва да гласуват 75%.

В Дупница се опасяват, че се прави опит да се фалира местното ВиК дружество, тъй като много малка част от генерираните средства от новата цена ще влизат в него. Целта според Общинския съвет е да дойде ново дружество.

Във ВиК-Дупница финансовото положение е критично. Служителите са готови на стачни действия. "Заплатите не са изплатени, пак са със забавяне. Всичко това се дължи на ниската цена на водата. Събираме почти 85% от задълженията си, но това не е достатъчно", посочи служител.

За медията от "Кюстендилска вода" са обяснили, че увеличението до 3,65 лв. се налага, тъй като в последните десет години цените на ВиК услугите не са променяни, а и много от оперативните разходи са се увеличили съществено, вследствие на промяна в доставните им цени. От дружеството добавят, че цената на водата ще остане в диапазона на средната за страната и далеч по-ниска от социално поносимата цена на водата за населението в региона.

Идната седмица целият общински съвет на Дупница излиза на протест.