"Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето“ е доклад със 150 идеи за успешна зелена трансформация на София и на останалите общини в България. Това каза изпълнителният директор на MOVE.BG Ирина Алтънова в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Препоръките в доклада са дадени от 55 водещи експерти от различни сфери, представители на местната и централна власт, представители на гражданския сектор, на бизнеса, на финансовия сектор.

"Мисията на MOVE.BG е да развива България чрез нейните силни страни. Работим с млади хора, с експерти, с всички, които се интересуват от качественото развитие на държавата ни, позиционирането й на европейската и световна карта чрез иновации, чрез работа по опазване на околната среда. Говорим за темите, които идват отвън, но са важни за България и понякога биват неглижирани – климатичните промени, справянето с климатичната криза, въвеждането на климатични политики и хоризонталното управление на климата, на енергията“, обясни Ирина Алтънова.

Зелената трансформация на София може да стане чрез вкарване на хоризонтален подход в местното управление. "Всеки един сектор трябва да включи климат и енергия в своята дневна програма, за да може да се създаде едно разбиране, че климатът, опазването на околната среда и решенията са изключителна важна част от бъдещето на България и на планетата ни. 70% от развитието на зелената трансформация зависи от местното самоуправление“, подчерта Алтънова.

"Премини на зелено“ е мотото на графити стенопис, който MOVE.BG откри на 12 юни на входа на Южния парк в София откъм бул. "Гоце Делчев“. "Инициативата стана възможна благодарение на подкрепата на "София Графити Тур“, на талантливия артист Венцислав Йосифов- Jermain и на район "Триадица“ и кмета Димитър Божилов. Графити стенописът има за цел да ни спре за малко, да ни припомни, че природата е навсякъде около нас. В градската среда тя ни помага да преминаваме през стреса на ежедневието си и в същото време ни напомня, че трябва да пазим тази природа. Всеки от нас има отговорност за тази грижа“, заяви Ирина Алтънова.

Тази отговорност пред природата минава през разделно събиране на отпадъците, създаване на енергийни общности, поддържане на речните и зелени пространства. "Общината носи своята отговорност, но всеки един гражданин има отношение към това“, допълни изпълнителният директор на MOVE.BG.