Строителството на метрото в район "Слатина" вероятно ще започне през първата половина на следващата година. Това обяви столичния кмет Йорданка Фандъкова.

За да започне строителството, е била необходима промяна на общия устройствен план в района. След като срокът за обжалване от страна на Министерския съвет е изтекъл, може да започне и избор на изпълнител за строителството на столичната железница в квартал "Слатина". Ето какво написа столичният кмет в личния си профил във Facebook:

"Разширението на метрото през район "Слатина“ вече е защитено с влязло в сила изменение на Общия устройствен план на София. Трасето започва от Военната академия "Г. С. Раковски“, минава през кв. "Гео Милев“ и "Слатина“, през зала Арена "Армеец" до бул. "Цариградско шосе“. Благодаря на министрите на финансите и регионалното развитие от служебното правителство, които съдействаха за внасянето на плана за одобрение от Министерски съвет.

В следващия месец ще бъде готов и доклада за подробния план на трасето.

Процедурите за избор на строители на тези 6 км са към края си. Плановете ни са през първата половина на следващата година да започне строителството и на този участък. Проектът ни предвижда изграждане на 6 нови метростанции, които ще обслужват 65 000 пътници дневно и ще намалят с над 9000 тона годишно вредните емисии".