Обещах на софиянци, че строителството на метрото няма да спира и правя всичко възможно да изпълня това обещание, въпреки всички трудности. Моите ангажименти са на първо място да бъде осигурено финансиране и на второ място да има работещ екип.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на разширението на третата линия на метрото, при метростанция "Стадион Георги Аспарухов“, заедно с директора на "Метрополитен" Стоян Братоев, заместник кметовете на София Ангел Джоргов и Кристиан Кръстев, както и представители на ръководството на компанията "Сименс". 

Фандъкова припомни, че разширението с нови три километра с три нови метростанции започна през март тази година. Строителството върви по график, над 80 процента от инженерните мрежи са преместени, започнаха и дейностите по изпълнение на стените на метростанциите, каза столичният кмет и благодари на директора на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев и целия му екип. "За радост инженер Братоев продължава да ръководи екипа, разчитаме на него и за следващите участъци", допълни тя.

Фандъкова благодари и на настоящото правителство, на министъра на финансите и на министъра на регионалното развитие, които помогнаха да бъде осигурено и започването на следващия участък през "Слатина", за който има гарантирано финансиране. Доколкото зная това е първият инфраструктурен проект, който се изпълнява по Плана за възстановяване и устойчивост и се финансира изцяло по него, осигурени са 217 млн.лв., посочи кметът.

Тя допълни, че на събитието днес е поканила и вицепремиерите Атанас Пеканов и Христо Алексиев, за да им благодари публично за помощта този проект да се случва, но за съжаление те имат други ангажименти. Той остава най-важният стратегически проект за града, защото променя средата, осигурява най-екологичния и удобен транспорт за хората и защото хората харесват, използват и искат метрото, заяви Фандъкова. С тези нови 3 км още 40 хиляди души дневно след три години ще могат да ползват този удобен градски транспорт. А след изграждането на второто разширение през "Слатина", 50 процента от дела на градския транспорт, ще бъде метрото, допълни тя. 

Столичният кмет съобщи още, че вече има подписан договор и с изпълнителя на деветте системи за управление и безопасност на метрото и това отново е компанията "Сименс". Имат шест месеца за проектиране, след това започват изпълнението на системите, каза още Фандъкова.