"През миналата година София бе обявена от Европейската комисия за един от 100-те климатично неутрални и интелигентни градове на бъдещето, които ще участват в мисията на съюза. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на бизнес форум на тема "Заедно за по-малко CO2 емисии", предаде репортер на "Фокус".

По нейни думи ангажиментите са до 2030 г. София да постигне климатична неутралност. 

"Поставянето на София до градове като Копенхаген и Гьотеборг, Париж и Милано е оценка за нашата програма, но също така и доверие и задача, с която можем да се справим само, ако работим заедно – институциите, бизнеса, учените и гражданите. Зелените политики включват целия спектър на човешката дейност и това означава осъзнаване, оценка и промяна в живота на хората - от използването на възобновяеми енергийни източници и намаляване на потреблението на енергия, през чиста мобилност и озеленяване, до нулеви отпадъци", каза Фандъкова.

"Първият пилотен проект по програмата "Гора в квартала“ стартираме заедно с кмета на район "Подуяне“ г-жа Митова през тази година на определени подходящи локации. Аз лично вярвам, че за успеха на екологичните проекти е изключително важна работата с научната общност и затова вече няколко години ние работим с Лесотехническия университет, който определя както локациите, които най-много се нуждаят от зеленина, така и видовете дървета, които са най-подходящи", добави тя.