В отговор на читателски питания, от ОДМВР Пловдив казаха какво ще се случи, когато се изчерпат буквените кодове за досегашната регистрация на автомобилите и какви други букви биха заменили сегашните "РВ“ в номерата.

Специално за Агенция "Фокус" началникът на сектор "Пътна полиция“ главен инспектор Йордан Милушев каза, че няма да се получи никакво затруднение при изчерпването на досегашните кодове. Процесът се следи непрекъснато и ще бъдат определени други букви за код на регистрационните номера, без каквито и да е сътресения.

Ето цялият отговор на началника на КАТ:

"Във връзка с постъпили запитвания от ваши читатели ви уведомявам следното:

Съгласно чл.24, ал.1 от наредба № I-45 от 24 март 2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, регистрационният номер се състои от буквен код за регистрация – една, или комбинация от две букви, пореден номер - четири цифрена комбинация на числата от 0 до 9 и серия - една или комбинация от две букви.

Съгласно ал. 2 буквеният код за регистрация и използваните серии се определят от Главна дирекция "Национална полиция“.

Уверявам ви, че процесът по издаване на регистрационни табели се следи ежедневно и своевременно, преди изчерпване на въведената в момента комбинациите от букви за серии на кода за регистрация за област Пловдив - "РВ“, от ГДНП ще бъдат определени други букви за буквения код на регистрационните номера, така че да няма нарушение в нормалния ритъм на процеса по издаване на регистрационни табели в сектор "Пътна полиция“ при ОДМВР - Пловдив.“