Общината очаква от новите проекти в обявения международен конкурс идеи за модерна и раздвижена централна градска част. Това заяви на пресконференция в Община Добрич кметът Йордан Йорданов, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Предисторията на намерението да бъде организиран подобен конкурс е дълга и нерадостна за добричлии, които очакваха обновена централна част повече от 30 години и след като бяха инвестирани милиони лева по друг проект беше направен център, който с времето се оказа нефункционален и разрушен. В момента Добрич е с централна пешеходна зона с много и компрометирани участъци, които допринасят за лошата визия на този обичан не само от добруджанци град с дълга история. "Искам само да ви уверя, че това което правим, е възможно най-професионалното нещо. В това вярвам аз и моите колеги“, посочи Йордан Йорданов и допълни, че общината няма да допусне грешките, направени преди малко повече от 10 години от предишния екип в администрацията.

Кметът отбеляза, че и до ден днешен обществото очаква много отговори на въпроси, свързани с проекта, реализиран преди време и възникналите впоследствие проблеми. По думите на Йордан Йорданов, обаче е важно от тук нататък това, което бъде осъществено, да е най-доброто за новата визия на центъра на Добрич, да е професионално, прозрачно и качествено изпълнено, с идеята за грижа, удобство и красота, за да са удовлеторени всички - и граждани, и общинска администрация.



Общината е възложила реализирането на международния конкурс на компания, която e частна българска организация, занимаваща се с проекти, с обществени проучвания и стратегии за развитие на градска среда, с организирането на граждански допитвания и архитектурни конкурси. Част от работата им е организирането на международен архитектурен конкурс за идеен проект за нова сграда на КаринДом във Варна, също обществено допитване за нагласите с цел избиране на функционално предназначение централно обществено пространство “Дупката" във Варна и др.



За международния конкурс на Община Добрич за градски център е създаден сайт с подробна информация за цели, условия за участие, срокове за различните дейности, архив на важна документация, карта от типа на ГИС-формат (с информация в областта на геодезията, кадастъра, устройственото планиране и т.н.), възможност за задаване на въпроси и електронна регистрация на участниците в конкурса. Достъпността е на два езика - български и английски. Уеб адресът е: https://competition.dobrich.center/ .



Жулиета НИКОЛОВА