Йордан Йорданов, кмет: Удължаването на бюджета ни изправя пред трудна ситуация, но община Добрич е стабилна. Това каза в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ Йордан Йорданов, кмет на Добрич.

"Общините сме най-близо до хората. В случая вече разбираме, че удължаването на тазгодишния бюджет е прието, и моите очаквания са, че на второ четене също ще бъде прието в този му вид, което автоматично означава, че всички общини в България няма да повдигат в Общински съвет бюджет за гласуване. И изправя пред една много сложна и различна ситуация не само общините, разбира се, но поне знаем за момента, че ще разполагаме с това, което е било в началото 2022 година. Община Добрич няма да влиза в режим на тока, получаваме и в началото на годината получихме субсидии от държавата за увеличенията, различните цени на тока. Така че към този момент сме стабилни и можем да посрещнем тези разходи", обърна внимание той.

По думите му, когато бюджетът на една община не е приет от Общински съвет, това автоматично означава, че всяка една от общините в България може да разполага с до 1/12 от досегашния си бюджет. Кметът заяви, че ако политическата криза, липсата на редовно сформирано правителство не се реши, няма и как съответно проблемите на гражданите и общините да се решат.   

"Това е ситуация, в която ние трябва да се справим с кризите по възможно най-добрия начин, най-важното е да излезем по-силни от тази криза, стабилно чисто финансово и икономически като община. Оттам нататък, че има избори, това се вълнуват май повече политическите партии", смята Йорданов.

"За нашия град предстои един огромен проект, който днес, на днешната дата, 30 ноември, изтича един международен конкурс, който започнаха преди 4 месеца заедно с Агенция "Оптимистас“, и този конкурс е за проектиране и изграждане на цялата централна градска част, разбирайте центъра на нашия град, защото той е в окаяно състояние, преди десетина година му беше правен ремонт", обясни кметът. 

"Добричлии и Добруджа заслужава едно нормално, спокойно, европейско подреден град, един спокоен, нормален, европейски подреден град. И така, всички гости, чужденци, всеки, който би искал да посети нашия град, да се запознае малко повече с нашата история, е добре дошъл. И разбира се, не на последно място, защото ни е болна темата към днешна дата, но да посети и да не ни е срам от новия център. Работим това да се промени и тази идея както нас добричлии, така и чужденците да не ние срам от центъра от центъра на Добрич", изтъкна той.  

Цоня СЪБЧЕВА