Запазва се към момента действащата транспортна схема на градските автобусни линии в Добрич обаче с голямо НО. Това каза на пресконференция в общината кметът Йордан Йорданов, предаде репортер на "Фокус". В общината са постъпили множество жалби, някои основателни, други - не. Изготвен е експертен доклад на базата на събраните мнения от граждани и ще бъдат внесени за разглеждане и одобрение в Общинския съвет предложения за промени в схемата с цел нейното оптимизиране и удобство на гражданите, подчерта кметът. Администрацията е гъвкава и някои линии подлежат на корекции на база подадени сигнали и работа на фирмата, разработила схемата, допълни той.

По думите на кмета има много доволни граждани от новата транспортна схема, има и недоволни и фокусът сега ще е върху вторите. Беше припомнено, че повече от 30 години тази схема не е променяна и модернизирана. Новите предложения за промени ще бъдат разгледани и на постоянни комисии. Йордан Йорданов е категоричен - важно е хората да са доволни, а до края на юни са възможни и оставки. 

От общината не възразяват, че информационната кампания за новата транспортна схема е закъсняла, отчитат го като пропуск и сега се наваксва. По думите на зам.-кмета "Икономическо развитие и европейски фондове" Росица Йорданова, има много нови и добри неща - обхванати са вече всички квартали на града, линиите са 12, автобусните спирки - 279, повече отпреди. Най-късата градска линия се изминава за 22 мин., най-дългата - за 43 мин. 

На срещата с медии и представители на администрацията присъства и представител на гражданите - Радослава Руменчева. Тя е направила анализ и обобщение на граждански сигнали, за да бъдат отстети и взети под внимание съществените. По думите й някои от градските линии се определят от гражданите като добре работещи и свързващи отделните части на града. Това са линии с номера 2,6,8 и 9. От друга страна обаче някои жилищни райони остават откъснати откъм градски автобуси и не е добра връзката с важни институции, като болница, автогара и гара. Квартал "Рилци" е с недобра връзка с други два квартала - "Христо Ботев" и "Балик". Двете зони се споделят от учащи и работещи. Има и квартали, които през уикенда остават без или с много ограничени варианти за градски транспорт. 

Кметът Йордан Йорданов благодари за активността на гражданите при решаването на тези проблеми. Той също отбеляза, че е пропуск закъснялата информационна кампания и допълни, че лично се ангажира да проследи целия процес на нови промени и по нататъшно развитие на транспортната схема на Добрич.

Жулиета НИКОЛОВА