В модерния наш свят, когато човечеството живее във време на много изгорени мостове, именно езикът е този, който ни обединява и сближава. Международният фестивал на поезията "Славянска прегръдка" с вече 17 издания е пример за това, че има хора в нашия свят, които чрез езика и неговата способност да обединява, успяват да построят отново разрушените мостове. Това каза в своите приветствени слова към гости и участници в значимото културно събитие, което гостува в Добрич, кметът Йордан Йорданов, предаде репортер на "Фокус".  

В навечерието на един от най-светлите български празници - 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, преминаването на поетичния фестивал "Славянска прегръдка" през Добрич "е една искра и надежда за бъдещето", защото както каза още Йордан Йорданов: "24 май е спомен, настояще и бъдеще" - за историята на нашия и всички славянски езици, усещане за мисията им в наши дни и отговорност към идните поколения. 

Душата на този фестивал, утвърдил се във времето назад, е поетесата и преводач  Елка Няголова, родена в Добрич, в Добруджа, която има своите духовни символи, като писателя Йордан Йовков, наричан певецът на тази равнина, дал на българската литература световна величина, защото е превеждан на повече от 40 езика. До него се нареждат поетесата Дора Габе, родена в добруджанското село Дъбовик, една от най-значимите фигури в българската литература със своята цялостна книжовна дейност, Адриана Будевска, наричана българската Сара Бернар, един от доайените на българския театър, и Анастас Петров, основателят на българския балет. И тази част от България съдържа още значимост.

"Да, Добруджа е Хлябът на Отечеството. Но не само. Тя е и началото на държавността. Затова напомня и паметникът на Хан (Кан) Аспарух… Да си представим онези велики преселения, облаците прах след препускащите конници, взрения в безкрайната степ Аспарух, забития му в земята меч и прорицанието-благослов: "Тук ще бъде България!", пише в своето приветствено слово президентът на Република България Румен Радев, под чийто патронаж е културното събитие. 

Елка Няголова и сега не изневерява на своя стил - облечена винаги в бяло, тя напомня Йовковата бяла лястовица, посланик на доброто и надеждата. В този фестивал тя припомня за смисъла на прегръдката в човешкия живот - универсален израз на единение и обич. Вглеждайки се в етимологията на думата, човек вижда единствено едно същество, притиснало друго до гърдите си, за да бъде усетен ритъмът на сърцето. Това е един от свещените актове в човешката културна история, а този фестивал го проектира в очертанията на славянската книжнина, за да покаже колко близки и сродни са всички славянски народи. 

Акцентът в майския лъч на фестивала е българо-сръбска поетична плетеница, която изпълни във вчерашния ден Огледална зала "Нели Божкова" в Добрич, а днес ще се пренесе в Къща-музей "Йордан Йовков" от 10:00 ч. за среща с младите, защото те са пазителите на духовността, толкова необходима, за да пребъде живота в името на Доброто. 

Жулиета НИКОЛОВА