Песенният конкурс "Сарандев" е много добра школа за всички деца на България, дава им сценичен и творчески опит. Това заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов на пресконференция по повод откриването на 32-то издание на Европейския младежки поп-рок конкурс "Сарандев'2023", който започва днес, предаде репортер на "Фокус". Конкурсът е под патронажа на кмета на добруджанския град.

Вече осем години след възстановяването на този конкурс, той заема достойно място в културния календар на Добрич и през 2023-та има над 60 участници от седем европейски държави. Това е показателно за неговото ниво и авторитет. Връщането на младежкия поп-рок конкурс в културния живот на града беше по желание на неговите жители и усилията на кметския екип и всички организатори бяха насочени към това "Сарандев" да бъде музикален форум от световна величина, припомни Йордан Йорданов и отправи думи на благодарност за свършената през годините работа. Кметът не пропусна да благодари специално на композитора Хайгашод Агасян, верен приятел на Добрич и дългогодишен председател на журито.

"През всичките години от 2015 г. насам съм присъствал на почти всички издания, на откриването и закриването на конкурса с Гала концертите. Бих искал да споделя, че нивото на конкурса е изключително високо, особено в последните години, в които възпитаници на Студио "Сарандев" вземат участие в певчески конкурси с национален формат. Тази школа има своя принос. Затова, без значение от хаоса в държавата, без значение от различните периоди, които преживяваме, това е мое обещание лично - ще положим, както полагаме и досега, всички усилия този конкурс никога повече да не бъде преустановяван и прекъсван по измислени причини. Смятам, че в дни на политически хаос културата може да ни помогне да продължим напред и да се крепим един друг", каза кметът Йордан Йорданов.

Програмата на музикалния форум е богата и интересна. В утрешния петъчен ден за втора поредна година организаторите - Младежки център, предлагат музикална среща с композитора и председател на международното жури Хайгашод Агасян и неговите песни за децата от начален курс - "Светът е хубав, светът е чудесен, светът има нужда от моята песен". Срещата е от 11:00 до 12:30 ч. в Младежкия център. Миналата година тя е преминала при огромен интерес, сподели д-р Емилия Баева, зам.-кмет "Хуманитарни дейности". 

"Да бъдеш млад и известен" е друга среща от 15:00 до 16:00 ч. отново в Младежкия център. Тя ще представи поляка Михал Качмарек, носител на Гран При от "Славянски Базар“- 2013 г. в Беларус, също член на тазгодишното жури. Той сподели пред журналисти, че е впечатлен от Добрич, за първи път е в добруджанския град, а очакванията му от младите певци са те да представят на сцената не само техника на пеене, но и присъствие, емоционално, сценично и въздействащо. Работният език на тази среща ще бъде английски.

В събота участниците в конкурса ще имат възможност да се включат в опознавателни културни турове в Балчик и Добрич, а вечерта е Гала концертът и награждаването на лауреатите.

Младежкият център и общината канят всички почитатели на младежката песен да преживеят за поредна година магията на "Сарандев". Този конкурс е поставил началото на успешния творчески път на редица изтъкнати наши млади певци, като Миро, Михаела Филева и много други.

Жулиета НИКОЛОВА