"Освен от добра и поддържана инфраструктура един град има нужда и от добра социална политика. Затова за нас е изключително важно да работим по проекти с фокус подпомагане на хората в нужда с различни услуги", това заяви в една от социалните мрежи кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Добруджанската община изпълнява два дългосрочни проекта, които ще подпомогнат голям брой нуждаещи се граждани. По проекта "Грижа в дома на Община град Добрич“ се подпомагат 321 души до началото на следващата година. Потребителите са възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждане. Всички те получават интегрирана здравно-социална услуга в домашна среда. Подкрепата е в различни аспекти, в зависимост от индивидуалната необходимост - психологическа и рехабилитационна подкрепа, доставка на храна и хранителни продукти, заплащане на битови сметки със средства на потребителя, заплащане на битови сметки и заявяване и получаване на неотложни административни услуги (със средства на потребителите), предоставяне на информация за профилактика на здравето и значими заболявания. Проектът е продължение на дейностите "Патронажна грижа +", финансиран по Програма "Развитие на човешките ресурси“ и съфинансиран от Европейски социален фонд плюс.

До края на април 2025 г. 115 добричлии ще се възползват от другата социална услуга - топъл обяд. Тя се осъществява по проект на Община град Добрич по "Програма за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027“. Топлият обяд се предоставя в работни дни и менюто му включва супа, основно ястие и хляб. Община град Добрич работи по разкриване на трети пункт за раздаване на храна.

Жулиета НИКОЛОВА