"Част от социалната ни политика е насочена към децата в риск", това сподели в една от социалните мрежи кметът на Добрич Йордан Йорданов, предаде репортер на Агенция "Фокус". Целта на добруджанската община е такива деца "да получават адекватна грижа и среда, близо до семейната, за да почувстват домашен уют и топлина".

Община град Добрич работи по няколко проекта, за да осъществи успешна политика в посока грижа за деца в риск. В Наблюдаваното жилище за младежи подкрепа получават 6-ма младежи без увреждания на възраст от 18 до 21 години. Тези млади хора досега са ползвали резидентна услуга или приемна грижа и нямат все още възможност за пълна самостоятелност поради липса на доходи и заетост. В Наблюдаваното жилище те водят самостоятелен начин на живот, но биват насърчавани от специалисти чрез психологическо, социално, правно, трудово и друг вид консултиране. От създаването на Наблюдавано жилище в Добрич тази социална услуга е подпомогнала 14 младежи.

Другият проект е "Приеми ме 2015“. Работи се с 26 семейства в Добрич. Изпълнението на проект "За равен шанс на децата“ по схема "Услуги за ранно детско развитие“ е позволил да продължи предоставянето на услуги, като прегледи и диагностика на психомоторното развитие на 565 деца от 0 до 7 години, консултиране на 180 новопостъпили семейства в Общностния център за деца и семейства, посочва кметът.

Статистиката показва, че са проведени 4 089 индивидуални консултации на родители и деца от 0 до 7 години и 388 групови консултации.

Жулиета НИКОЛОВА