По традиция от 1 - ви до 7-ми април лесовъдите в цялата страна отбелязват Седмица на гората, предаде кореспондент на "Фокус“. Така те напомнят на всички нас колко много грижи са нужни, за да продължава страната ни да бъде зелена, а горите ни да бъдат млади и да не са застрашени от изчезване, въпреки непрекъсната незаконна сеч и набезите на бракониерите. В Търновска област инициативите започнаха още през миналата седмица – съдят се гори, почистват се природни паркове и се изнасят специални уроци за деца. Дейностите са организирани от Държавното горско стопанство в Горна Оряховица, а неговият директор инж. Мила Стоянова е категорична, че не трябва да се притесняваме за горите.

"В никакъв случай не трябва да се притесняваме. Гората я има, гората винаги ще я има и затова мотото на Седмицата на гората тази година е "Гората е живот и наша отговорност“. Това е националното ни богатство, наистина – гората. И точно затова лесовъдите сме тук – да се грижим за нея“, допълва инж. Стоянова.

Днес лесовъдите ще изнесат открит урок пред деца от ДГ "1-ви юни“ във Велико Търново. През миналата седмица пък ученици от Горна Оряховица засадиха фиданки на разсадника в Джулюница. На 3-ти април /сряда/ великотърновци могат да се включат в почистване на екопътека "Ксилифор – Арбанаси“, а в инициативата ще вземе участие и Туристическо дружество "Трапезица 1902“. В четвъртък /4 април/, великотърновските лесовъди ще поднесат цветя на паметника на лесовъда край Арбанаси, каквато е традицията от няколко години насам.