Ситуацията със свлачището "Трифон Зарезан“ край Варна е доказателство за пълното безхаберие на общинската и държавната администрация. Това е доказателство за пълното безхаберие на Община Варна и на държавната администрация. Председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в 48-то Народно събрание - инж. Коста Стоянов, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Той посочи, че са минали вече над 20 години, откакто е възникнало това свлачище и пътят е затворен.

"Направете сметка колко правителства и колко кметове са се сменили през този период, а все още нищо не е направено по възстановяването му. Като председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и като Народен представител от Варненския район ще изисквам документи относно проектната готовност за възстановяването му, за да разберем има ли въобще някаква изготвена документация и какво е необходимо да се направи, за да се ускори процесът по елиминиране на свлачищните процеси и възстановяване на инфраструктурата в района.

Това ще е един от основните приоритети в програмата на "Възраждане“ на предстоящите местни избори за кмет и общински съветници на Община Варна“, каза още Стоянов.

По отношение на Аспаруховия мост народният представител заяви, че най-важното е да се направи оценка на реалното му състояние.

"Как е експлоатиран и поддържан през годините? От какви ремонти се нуждае? Трябва да се направи и анализ на транспортната натовареност, защото може да се окаже, че няма нужда от втори мост, особено при положение, че в проекта за изграждане магистрала Черно море е предвидена връзка с магистрала Хемус преди Варна, която значително ще разтовари трафика в града, а това ще се отрази и натоварването на Аспарухов мост.

Приоритет тук е ремонт на Аспаруховият мост. Аз като председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и като Народен представител от Варненския район ще работя в насока подобряване състоянието на Аспаруховия мост“, коментира още Коста Стоянов.

Той коментира и друг важен проект - автомагистрала Черно море, която е основната транспортна система на българското черноморско крайбрежие, обслужваща най-големите наши курортни комплекси.

 "Тя е един от приоритетите на  "Възраждане“, за който ще работим. Знаете колко много е натоварен крайбрежния път между Варна и Бургас през лятото. Неговото минаване понякога отнема повече от два часа, а при изградена магистрала би се стигало за около 40 минути. Това значително ще облекчи трафика през лятото и ще доведе до значително увеличение на туристопотока и на транзитните автомобили преминаващи по българското черноморско крайбрежие. Трябва да се изгради спешно и приоритетно“, допълни депутатът.

В заключение Коста Стоянов посочи, че като цяло и трите инфраструктурни обекта са приоритетни за развитието на Варна и ще се работи за тяхното изпълнение.

"Тук може да допълним и довършването на автомагистрала Хемус от София до Варна. Тя е основен национален приоритет, който значително ще подпомогне засилването на инвеститорски интереси в Северната част на България и във Варна“, допълни Коста Стоянов.

Десислава ВАСИЛЕВА