През 2022 г. служители на Регионалната дирекция по горите – Смолян, са извършили общо 10 776 проверки. Това каза на пресконференция по повод "Седмицата на гората“, директорът на дирекцията, инж. Георги Кисьов, предаде репортер на "Фокус“. От проверките, 2146 са на обекти, в които постъпва, преработва се или от които се експедира дървесина, 2126 в сечища, 2296 на превозни средства и 1541 на ловци.

"Анализът показва, че броят на проверките през м. г. е завишен. Тук отчитаме нашата слабост в това, че проверките са не чак толкова в гората. Затова за тази година сме си поставили за цел да запазим броя на проверките, като се усили контрола в сечищата. Там е реалният процес, а когато дървесината излезе на пътя, там има и други органи, които могат да контролират движението. Затова следващата година имаме за цел да извършваме повече проверки в сечищата, където се осъществява самата сеч“, подчерта инж. Кисьов.

През 2022 г. са съставени общо 194 акта за установени административни нарушения, като по Закона за горите те са 182, по Закона за лова и опазване на дивеча – 12. Констатираните нарушения с констативен протокол, без съставени актове са 16. От служители на РДГ – Смолян, са съставени - 141 броя актове, като по Закона за горите – 130 бр., по Закона за лова и опазване на дивеча - 11 бр. От служители на ТП ДГС/ДЛС са съставили - 52 броя актове по Закона за горите и 1 бр. по ЗЛОД, посочи директора на РЗДГ - Смолян.

В прокуратурата са изпратени 38 преписки с данни за извършени престъпления по  Наказателния кодекс. Върнати за административно-наказателно производство – 9 броя. По 29 преписки все още не са се произнесли с акт съответните компетентни органи.

През 2022 г. няма издадени осъдителни присъди.

РДГ-Смолян е издала общо 161 броя наказателни постановления, като са наложени общо по тях глоби, имуществени санкции и обезщетения за 10 015 лв. Общо събраните суми са 6750 лв. Процентът на събираемост е 67,4 %. Реалният процент на събираемост е 87 %, поради факта, че нарушителите се възползват от отстъпката съгласно чл. 272 а от ЗГ, която е приложима за НП и споразумения по чл. 58 г от ЗАНН, се посочва в доклада на РДГ – Смолян за 2022 г.

През 2022 г. не са налагани дисциплинарни наказания на служители на РДГ-Смолян, имащи отношение по контрола в горските територии.

Извършени са съвместни проверки с органите на ОД МВР-Смолян, РД "ПБЗН" ,ЮЦДП-Смолян и Дирекция "Инспекция по труда“ – Смолян.

Инж. Кисьов допълни, че в работата им много им помагат новите технологии, които въвеждат, като GPS-и, следене, приложението "Защити гората“. "Всеки гражданин може да влиза в тези приложения, има свободен достъп и може да подава сигнали. Радваме се, когато хората ни подават сигнали, защото те са от голяма помощ за нас“, каза още директорът на РДГ - Смолян.

Нели ГЕРГЬОВСКА