Поздрав по случай 3-ти март – Националния празник на Република България отправи и областният управител на Велико Търново инж. Георги Гугуччков, предаде кореспондент на "Фокус“. Той припомни, че на днешния ден преди 145 години се сбъдва вековния копнеж на българския народ за свобода.

Ето и пълния текст на неговото обръщение:

"Това е ден за памет и за преклонение! Ден, в който трябва да отдадем почит на всички, които са поставили вярата и освобождението на Отечеството над себе си! Да си припомним с гордост, че изпепелената от петвековните пожарища българска земя е населена от народ, който през всичките столетия на тъмното робство е запазил и отстоявал православната вяра, борческият и съзидателният си дух, стремежът към свободата и независимостта!

Нека сведем глави пред подвига на героите, дали живота си за свободата на България – хилядите опълченци, руски, румънски, украински и фински воини. Да останем верни на идеалите на Васил Левски и Христо Ботев, да научим децата си, че свободата не е даденост, а ценност, която трябва да отстояваме всеки ден!

Безграничната и безкористна любов и всеотдайност на дедите ни към майка България ни задължава да бъдем единни, да се докажем достойни за тяхната кауза и да предадем на потомците завета им – свято и свободно Отечество!

Пожелавам на всички жители на област Велико Търново здраве и повече поводи да се чувствате свободни, горди и достойни наследници на всички бележити българи!

Честита Свобода!“, казва още инж. Гугучков.