Област Добрич може да се възползва от повечето възможности по INTERREG за новия програмен период до 2027 г. Това заяви на пресконференция ръководителят на Областен информационен център (ОИЦ) - Добрич инж. Геновева Друмева, предаде репортер на Агенция "Фокус". Пред журналисти бяха представени основни насоки в рамките на Споразумение за партньорство с Република България.

Споразумението определя стратегията на държавата членка и приоритетите й за изпълнение на Кохезионната политика на ЕС и Общата политика в областта на рибарството, както и рамката за управление през програмен период 2021 - 2027 г. 

По Програма INTERREG за добруджанската област са допустими всички партньорства извън възможностите за сътрудничество в пограничните райони със Северна Македония,Турция, Гърция и Сърбия.

От сряда - 16 ноември, ОИЦ - Добрич започва информационни обиколки в областта за разясняване на новите възможности за програмния период до 2027 г. Информационните събития ще бъдат на тема "Актуални възможности за финансиране с европейски средства“.

град Тервел - 16 ноември (сряда) 2022 г., от 10:00 часа, в заседателната зала на Общината;

град Шабла - 18 ноември (петък) 2022 г., от 10:00 часа, в пленарната зала, ет. 2 на Общината;

град Каварна - 22 ноември (вторник) 2022 г., от 10:00 часа, в заседателната зала, ет. 1 на Общината;

с. Крушари – 24 ноември (четвъртък), от 15:00 в заседателната зала на община Крушари

По време на срещите ще бъдат представени актуални и предстоящи процедури за кандидатстване. Експертите от Центъра ще запознаят присъстващите и с отворената процедура по подмярка 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г., възможности за финансиране на единични мерки за енергия от възобновяеми източници за домакинства, енергийна обновяване за общини, граждани и предприятия, и други. Присъстващите ще бъдат запознати и с начина на кандидатстване, критериите за оценка и договаряне.

По този начин Областен информационен център – Добрич ще участва в Общата кампания на Мрежата от ОИЦ за 2022 г., посветена на новите програми на България, съфинансирани от ЕС за програмен период 2021-2027 г. Целта е да се представят новите програми, съфинансирани със средства от Европейските фондове за споделено управление за периода 2021-2027 г. – приоритети, финансиране, съпоставка с предходния програмен период, предстоящи и отворени процедури за кандидатстване и т.н., както и да се популяризира националната законодателна рамка за новия програмен период.

Информационното събитие, част от Общата инициатива за 2022 г., ще се проведе хибридно на 30 ноември, от 9:30 часа в Голяма заседателна зала на Община град Добрич, ет. 2, и онлайн на страницата на Центъра във Фейсбук.

Жулиета НИКОЛОВА