Технологията на новата линия на метрото е комплексна, която няма да има негативни последици върху инфраструктурата. Това е технология, която се прилага, за да няма последствия за града, слягания и деформации. Това заяви изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев.

"Важността на един участък от метрото се определя от пътниците, които пътуват по линията. Този ще обслужва над 750 000 пътници, което е средното натоварване на линиите на метрото. Ще минава и през територии, които не са добре обслужени транспортно", обясни изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД.

По думите му изграждането ще отнеме 3 г. и 9 месеца, а първата копка беше преди една седмица.

Той обясни, че за проекта на метрото са участвали 14 фирми. Тези, които са спечелили обществените поръчки, са се побрали по най-добри цени.

"Спечелиха с добри цени и доказани технически условия. Важно е да отбележа, че ще се изградят общо 350 паркоместа на буферни паркинги", каза Братоев.

Стоян Братоев уточни, че има регулационни планове за още една спирка по бул. Черни връх, която да стига до Студентски град.

"Има предвиждане и за продължаване на метрото на север. Когато има финансиране ще започнат разговори за него", каза той пред БНТ.