Инж. Асен Карабов е носител на приза "Лесовъд на годината" за 2022г. за регион Смолян. Негови подгласници са инж. София Речникова и инж. Октай Алиев. Приз "За цялостен лесовъдски принос“ за 2022 г. за регион Смолян, се присъжда на инж. Сашка Иванова, следвана от инж. Звездалин Бекяров и инж. Съби Димитров. Това съобщиха от Южноцентрално държавно предприятие – Смолян.

Грамотите на отличените лесовъди връчи инж. Елин Лилов-председател на Регионалния съвет на Съюза на лесовъдите в област Смолян. Заместник-директорът на ЮЦДП Асен Карабов бе отличен и на национално ниво, като стана подгласник на приза "Лесовъд на годината“ за 2022г. Наградата му бе връчена от председателят на Съюза на лесовъдите проф. д-р Иван Палигоров. Изпълнителният директор на ИАГ инж. Стоян Тошев награди инж. Карабов с плакет и грамота за оценка и признателност за професионалното отношение към устойчивото стопанисване, ползване и опазване на българската гора.

Целия трудов път на инж. Асен Карабов е преминал в системата на горското стопанство, той е добре познат на колегията в регион Смолян, с висок професионализъм и професионална етика. Инж. Асен Карабов е лесовъд с дългогодишен опит. Роден е през 1960 г. През 1986 г. завършва висшето си образование във ВЛТИ-гр. София, специалност "Горско стопанство“. През същата година започва работа в ДГС "Смилян“, като последователно заема длъжностите "помощник лесничей“, "лесничей“, "началник ГТУ“. От 1991 до 1995 г. е директор на ДГС "Смилян“. От 1995 г. до 1999 г. е директор на ДГС "Смолян.“ От 1999 г. до 2004 г. заема длъжността "Експерт по отдаване на дейности и капитално строителство“ в РУГ "Смолян“. От 2004 до 2005 г. е зам.-началник на РУГ "Смолян“, а от 2005 г. до 2011 г. е началник/директор на РУГ/РДГ Смолян. Под негово ръководство Регионалната дирекция в гр. Смолян винаги е била в челните места в системата на ИАГ, както по отношение на изпълнението на производствените и финансови показатели, така и по добрата превенция по опазване на горските територии от незаконни дейности. През 2011 г. започва работа в новосъздаденото Южноцентрално държавно предприятие, гр. Смолян, като е заемал длъжностите – "лесоинженер“, "началник отдел“ и "заместник-директор“, каквато длъжност заема и в момента.

Инж. Сашка Иванова в момента е заместник-директор на РДГ "Смолян“. Изключителен професионалист, с дългогодишен 37 годишен опит в системата на горите. Завършва ВЛТИ- гр. София през 1986 г., като същата година започва работа в ДГС "Смолян“. Последователно заема длъжностите "лесничей“, "началник Планов отдел“, "старши лесничей“, "началник отдел Горска икономика“, заместник-директор. От 1999г. до 2007 г. е директор на ДГС "Смолян“. В периода 2007 – 2011 г. е експерт в РДГ "Смолян“, а от 2011 г. до момента е заместник-директор на дирекцията. Инж. Иванова е член на СЛБ от възобновяването на неговата дейност, като е и дългогодишен член на УС на СЛБ. Тя има значителен принос за обучението, въвеждането в практиката и повишаване на квалификацията на млади лесовъди, на лесовъди упражняващи частна лесовъдска практика, както и за утвърждаване и прилагане на добри практики при извършване на дейности в горски територии и недопускане на нерегламентирани дейности и незаконни действия. Едновременно с професионалните дейности, младите лесовъди са обучавани и в лесовъдска етика и висок професионализъм. Инж. Иванова е много добре позната и ценена от обществеността и другите институции в Смолянска област. От момента на реституцията на горите до днес активно е съдействала за консултиране и помощ, относно правата и задълженията на собствениците при упражняване на правата им на собственост върху горски имоти. През 2002 година е съучредител и първи председател на клуба на "Жените директори“ (сега клуб "Фортуна“). През 2006 г. получава съвместна награда от Булпрофор, СЛБ и НУГ за "Особени заслуги в подкрепа на горските предприемачи“. Носител е на националния приз "Лесовъд на годината“ за 2013 година. Носител е на грамота "За принос в развитието на горската периодика и книжнина и по случай 120 г. на горския периодичен печат“, връчена през 2019 г. През целия трудов път при упражняване на професията лесовъд, инж. Иванова се ръководи и спазва лесовъдските норми и етика и се ползва с уважение и доверие от лесовъдската колегия в региона и страната, от собствениците на гори и бществеността в регион Смолян.