Има презапасяване с дърва за огрев в няколко общини в област Смолян. Това каза за "Фокус“ инж. Асен Карабов – зам. директор на Южноцентрално държавно предприятие – Смолян. "Превишения с от 30 до 50 % в количествата предоставени дърва е налице в общините Доспат, Борино, Девин, спрямо предишни години. Хора, които са били на друго гориво се обърнаха към дървата като начин на отопление да прекарат тази зима, заради прогнозите за тежък отоплителен сезон. Други пък уплашени трупат двойни количества“, поясни инж. Карабов.

Той уточни, ча за област Смолян за този отоплителен сезон са предвидени 142 000 куб. метра дърва за огрев. Това е общото количество дървесина, което се предоставя от ЮЦДП на корен и количеството дървесина, която се продава добита на склад. "Към момента от това количество са реализирани 126 000 куб. метра, останалото е резерв, тъй като по оперативни данни в по-голямата част от общините процесът на снабдяване с дърва на населението е към края си. Проблем има все още в общините Чепеларе и Смолян, като има единични случаи в другите общини, но общо хората са снабдени с дърва“, допълни инж. Карабов. Той обясни, че за общините Смолян и Чепеларе проблемът е в липса на работна ръка, която да добие дървесината, за да се достави на хората. ЮЦДП няма задължение да добие и да предостави дървата на населението, освен задължението, което беше поето на ниво министър. "Ние до миналата година не сме имали собствени работници, собствена техника, с които да добиваме и по закон предоставяме дърва в гората на корен, които хората си добиват сами. В региона обаче населението застарява и няма тази възможност да отиде и да си добие дърва. Създаде се и една психоза, че ще се предоставят дърва, че ще има студена зима и много хората се насочиха към горските стопанства да чакат тези дърва, които са добити. Там се получи и разнобой“, коментира зам.-директора на ЮЦДП - Смолян.

По отношение на цените, той посочи, че на частните фирми цените са по-високи. Тези на предприятието са до 43 лв. на склад. Като се продадат на хората обаче, те търсят частен транспорт, тъй като ЮЦДП освен в Доспат, няма камиони, с които да возят дървесината и тези камиони за транспорт вземат сума, която е по-голяма от стойността на дървата заради цената на горивата. "Има и спекула заради недостиг на такъв вид транспорт. Частните фирми, които предоставят дърва за тях този разход с транспорта също е голям, а цената на дървата могат да си я определят сами, като никой не може да им влияе освен пазара. В частните фирми обаче тя достига до 140-150 лв. за кубик. Това пак идва заради истерията от презапасяване, очаквана студена зима и затова, че много хора преминават на дърва за огрев за отопление“, категоричен е инж. Карабов.

Той обобщи, че жителите на област Смолян няма да останат хора без дърва, защото процесът не е спрял и продължават да се предоставят дърва. "При всички положения това, че хората, които към момента не са се снабдили трябва да знаят и другите алтернативни източници за дърва и това са общински гори, частни гори, фирмите, които добиват дървесина, особено за хората, които искат да си закупят готови дърва и нямат възможност да си добият“, добави инж. Карабов.

Той подчерта, че ЮЦДП ще предоставя дърва за огрев до края на годината. И още в първите работни дни на януари започват отново да предлагат. По думите на инж. Карабов, търсенето до към месец август е много слабо и почти никакво и хората тръгват да решават този проблем в последните месеци на годината и това създава проблеми на всички. "Тази година още на 6 януари имахме одобрени количества за добив на корен. Стопанствата можеха да предоставят дърва, така че всеки, когато има нужда, а в края на отоплителния сезон също се появява необходимост понякога, да се снабди още тогава“, припомни зам.-директорът на ЮЦДП.

Нели ГЕРГЬОВСКА