Интернет платформа обучава предприемачи в климатоустойчиво  земеделие. Създадена е по проект AGREEN, изпълняван от българска страна от Сдружение "Добруджанско аграрно и бизнес училище", предаде репортер на Агенция "Фокус".

Курсът за обучение "Предприемачество за климатоустойчиво земеделие в Черноморския басейн“ е достъпен за всички заинтересовани обучаеми под формата на наръчник, публикуван на уебсайта на проекта. Представен е също  под формата на отворени образователни ресурси и интегриран в интернет платформата AGREEN. След тестването в рамките на обучението в Добрич с пилотна група обучаеми съдържанието на обучението ще бъде преведено на националните езици на партньорите, като по този начин курсът ще е достъпен в рамките на модула за електронно обучение на платформата на български, румънски, турски, грузински, арменски и гръцки.

През миналата седмица участниците в обучението в Добрич са имали възможност да изпробват на практика интернет платформата AGREEN за свързване на устойчиви производители и насърчаване на климатоустойчиво земеделие в Черноморския басейн и по-специално възможностите за обучение, които предоставя на заетите с производството на продукти от устойчиво, био и органично земеделие в този регион.

Проведеното международно обучение В Добрич е част от усилията на консорциума AGREEN за изграждане на капацитет за работа в мрежи и транснационален обмен на знания за установяване на климатоустойчиво земеделие и поддържане на по-високи нива на икономическа и социална реализация.

Следващата стъпка ще бъде всеки екип от мултипликатори да организира подобно събитие в своята държава и да представи курса и обучителните материали на местните заинтересовани страни.

Всички разработени до момента материали са достъпни на сайта на проект AGREEN - "Трансграничен алианс за климатоустойчиво и зелено земеделие в Черноморския басейн".

Жулиета НИКОЛОВА