23 процента от дневния трафик през деня, независимо дали е работен, или почивен, е от автомобили от най-замърсяващите групи. При най-екологичната група коли - електрическите - процентът е 0.03. Това показват данните от проведено наблюдение на трафика на кръстовищета на булевардите "Васил Априлов" и "Пещерско шосе" и булевардите "Цар Борис III Обединител" и "Шести септември". Резултатите бяха представени днес от експертите от Европейския център за транспортни политики Диана Русинова и Ангел Попов, предаде репортер на "Фокус".

Проучването е във връзка със създаването на зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух. Според резултатите доминиращият вид гориво за превозните средства е дизел и няма съществени различия между данните от работен и почивен ден, както и между двете кръстовища. 

Всеки ден през "Пещерско шосе" в Пловдив влизат около 15 000 стари автомобила и около 8000 коли с по-висок екологичен клас. През "Цар Борис III Обединител" преброените автомобили са 42 984. В почивен ден от "Пещерско влизат" около 14 000, а от "Цар Борис III Обединител" - 13 000 коли. 

От влизащите в центъра на Пловдив около 45% са дизелови, 33% бензинови, 15% бензин и втечнен газ и 0.03% електроавтомобили, което означава, че по-скоро те са изключение, съобщи Русинова.

Тя смята, че ако бързо се направят зоните с ниски емисии и се въведе ограничаване на замърсяващите автомобили, това ще се усети много бързо от пловдивчани, а освен това ще се повиши и трафикът на градския транспорт.

Според изчисленията на експертите от ЕЦТП, при въвеждане на забраната в центъра да влизат само коли от група 4 и 5, ще се премахнат 45-50% от влизащите замърсители. Ангел Попов уточни, че старите автомобили няма да се спират, а ще се ограничават да влизат там, където има голяма концентрация на хора. 

Заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов отбеляза, че община Пловдив с нетърпение очаква решение на правителството за законови промени, за да се приеме общинска наредба за санкциониране на големите замърсители.

Подробности гледайте в прикаченото видео!