Велико Търново и южнокорейският град КьонДжу да развиват двустранно партньорство в различни сфери – образование, култура и туризъм, иновации и инвестиции. Това обсъдиха на работна среща кметът Даниел Панов и посланикът на Южна Корея в България Н. Пр. Ли Хо-шик, съобщават за Агенция "Фокус“ от Общината в старата столица.

И Велико Търново, и Кьонджу са туристически центрове с богато минало и културно-историческо наследство. В тази си роля те са и част от Лигата на историческите градове. Кьонджу също е бил столица в минал период от историята на Южна Корея.

След отпадането на ковид-ограниченията туристите от азиатската държава се завърнаха в България и във Велико Търново отново се увеличават. Тенденцията ще стане още по-явна, когато бъде възстановена директната авиолиния между Сеул и Букурещ.

Контакти ще бъдат установени между Националното сдружение на общините в България, чийто председател на Даниел Панов, и асоциация на местната власт в Южна Корея, стана ясно по време на срещата.

Посещението на посланик Ли Хо-шик в старопрестолния град е трето. Дипломатът сподели, че за година, откакто е в България, е успял да посети десетки градове, но Велико Търново е предпочитаната от него дестинация.