Интерактивни уроци във Възрожденското училище в Добрич връщат децата в отминали времена, когато методите на преподаване и възпитание са били различни и "разказват" за друг мироглед и подход към живота, предаде репортер на Агенция "Фокус". Традицията е многогодишна и се поддържа чрез участия на възпитаници на всички училища в града.

Изнесените уроци се провеждат в среда, която съдържа елементи от времето на нашето Възраждане - дървени, тесни чинове с пясъчници за писане, кът за назидание с табелки за различни провинения (немирен, крадец, лъжец, непокорен, невнимателен) и царевични кочани, на които в далечните времена непослушните деца са заставали на колене в ъгъла. В наши дни това е само възстановка, любитна за малчуганите, които сега се възпитават и обучават в съвсем различни условия. Има и медали с думи поощрения на тях, като първенец, внимателен, смирен и др. На една от стените са окачени снимки на видни български възрожденци.

Темите на изнесените уроци са разнообразни - математика, родинознание, народно творчество. Последната тема запознава децата с историята на часовниковата кула в Архитектурния етнографски комплекс "Старият Добрич", където е ситуирано Възрожденското училище, с традиционните добруджански занаяти - везба, дърворезба, книговезане, иконопис, керамика, кожарство, бъчварство и др.

Децата имат възможност да научат моралния кодекс на учениците от нашето Възраждане: "да се обичат помежду си като братя", "да не правят зло никому", "да говорят навсякъде и вс news pic 2
© РИМ-Добрич
якога истината", "да не вземат никога чужда вещ" и др. В тази среда децата се докосват до старинни учебници, като Рибния буквар на Петър Берон, тетрадки по краснопис, обучителни таблици, калеми за писане и други интересни за тях помагала.

Възстановката на взаимно училище, съществувало в града преди повече от 150 години, реализира на практика модела за образование чрез преживяване, което в наши дни се налага като успешен модел, който кореспондира на светоусещането на съвременните деца.

Мястото е любимо и за празнични събития, като отбелязването на 24 май и края на учебната година. Незабравимо преживяване за децата е те да получат своите свидетелства за завършен клас именно в атмосферата на Възрожденското училище. 

Жулиета НИКОЛОВА