Първа пресконференция и Трудова борса по проект "По-близки и по-успешни в Община Смолян" се проведе днес в местната администрация, предаде репортер на "Фокус“. Финансирането на проекта от Европейския социален фонд чрез две оперативни програми – ОП "Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. и ОП "Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. по интегрирана процедура "Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование“ – Компонент 2.

Зам.-кметът на Смолян Марин Захариев заяви, че това е един по-различен подход с финансиране по две програми. Той е свързан е свързан със социално уязвими групи. Радваме се, че тези проблеми са идентифицирани от държавата и на ниво Европейска комисия. Чрез него, заедно с институциите от града, ще покажем всички заедно колко е важна грижата за уязвимите групи в общината. Чрез реализацията на проекта целим ефекта да бъде пълен, а това ще стане като достигнем до максимален брой хора и то такива, които се нуждаят от този вид подкрепа, каза още Захариев.

За управлението на проекта има избрана външна организация, която подпомага общинския екип при изпълнението му.

Координаторът по проекта Цветелина Владимирова заяви, че след изпълнението на проектните дейности се надяват да постигнат дългосрочни резултати и да подпомогнат интегрирането на уязвимите групи. "В момента сме в една особена ситуация – наблюдават се ниски доходи, проблеми с намиране на работни места. Планираните дейности по проекта са заложени така, че в максимална степен да повлияем на тези негативни фактори и да постигнем дългосрочни резултати с изпълнението на проекта“, посочи Владимирова. Тя уточни, че проектът е стартирал на 10 януари и ще продължи до 30 юни 2023 г., като имат амбицията процедурата да бъде удължена с няколко месеца, като вече се работи активно по всички дейности.

Обща цел на проекта е създаване на ефективен и иновативен междусекторен модел за подпомагане на уязвимите групи и за устойчива социална и икономическа интеграция на лица от ромски произход и други неравностойни групи. Цели се повишаване качество на живот, намиране на работа и спиране на бедността в района, допълни координаторът на проекта.

Специфичните цели са насърчаване на икономическата активност и заетостта в уязвимите групи,  повишаване на квалификацията и пригодността им към заетост, подобряване на здравния статус, подобряване качеството на живот и социална интеграция на възрастни хора и хора с увреждания, както и преодоляване на негативните стереотипи.

Специфичните цели по програма "Наука и образование за интелигентен растеж“ са намаляване на дела на учениците, които отпадат преждевременно от училище, подобряване на достъпа до качествено образование на деца от уязвими групи и подкрепа за по-лесен преход от образование към заетост.

Целевите групи са всички видове уязвими групи в общината като са включват и настанените в социални жилища, социално слаби лица, лица с увреждания, такива крайна бедност, бездомни лица и не на последно място родители с деца, които попадат в уязвими групи и в такива с риск от бедност. Целевите групи са и децата и учениците от етническите малцинства и уязвимите групи, младежи от малцинствата и други неравностойни групи и родителите им.

Община Смолян е бенефициент по програмата, като Министерството на образованието и науката чрез РУО са асоциирани партньори, Агенция за социално подпомагане, Агенция за заетостта чрез Дирекция "Бюро по труда“, РЗИ, партньори по проекта са детските градини "Радост“ и "Веселушко“, ОУ "Юрий Гараин“, СУ “Св. Св. Кирил и Методий“, ПГТТ "Христо Ботев“ от Смолян. ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“, детска градина "Дъга“ в Смилян. По Човешки ресурси партньорите са Фондация Разпространение на знанието и социални дейности "Авицена“, "Пампорово“ АД и "Боб-Тони“ АД, които участват и в трудовата борса.

Дейности по ОП "Човешки ресурси“, заложени по проекта са активиране на неактивни лица и подбор на целевата група. Тя включва да се намерят неактивни лица, нерегистрирани в Бюрото по труда и нямат работа и те да се насочат към свободни работни места. Планира се и мотивационно обучение, като ще им се предложи обучение за придобиване на професионална квалификация, за да придобият знания и умения. Предвижда се и осигуряване на субсидирана заетост,  която ще се извърши от партньорите по проекта и община Смолян и ще е с продължителност 12 месеца. Ще се насърчи и самостоятелна заетост, чрез подпомагане за стартиране на собствен бизнес от уязвими лица, чрез обучения. По проекта се предоставят и интегрирани и социално-здравни услуги в общността. Вече има назначени социални работници и здравен медиатор, които провеждат срещи с лицата, насочени към здравните проблеми. Сред дейностите е и развитието на местните общности и преодоляване на негативните стереотипи. Ще се работи директно с лицата, за да преодолеят усещането им за крайно отхвърлени лица и да се помогне да се интегрират успешно, поясни Владимирова.

"Очакваните резултати, които сме пл news pic 2
©
анирали по проекта са активиране на най-малко 140 лица – 50 от ромски произход и други уязвими групи и да се извърши подбор на 128 лица за включване в обучения и/или в заетост. 85 лица от включените в проекта очакваме да преминат мотивационно обучение, 60 лица да придобият квалификация, 140 безработни неактивни да посетят публични събития, презентации и организирани дейности. 60 лица да се включат в мотивационни семинари. Ще се създаде социално-здравна интегрирана услуга и най-малко 90 роми и представители на уязвимите групи да се възползват от тази услуга и поне 250 лица да се включат в социално-здравната услуга“, допълни координаторът на проекта.

При застъпничеството се очаква най-малко 50 лица да получат тези услуги и да бъдат проведени 6 обществени дискусии за преодоляване на негативните стереотипи с участие от над 300 души.  Две големи събития през следващата година ще се проведат.

Партньорите от детските градини и училищата – планират допълнително обучение по български за тези, които той не е майчин, вече има сформирани групи. Допълнителни занимания със застрашени от отпадане ученици и подкрепа за продължаване на образованието. Предвижда се осигуряване на психологическа подкрепа за децата и учениците от етническите малцинства. Планира се и подобряване на образователната среда в четири училища и три детски градини партньори по проекта. Ще се насърчи и участието на родителите в образователния процес, както и кариерно ориентиране на учениците за намиране на професионална реализация.

Очаквани резултати са – 103 деца от малцинствата да се включат в тези образователна интеграция чрез допълнителни занимания по български език, над 600 ученици за всякакъв тип допълни занимания. Над 990 да получат психологическа помощ и индивидуално с поне 80 ученика да се работи. Образователен медиатор ще бъде осигурен в две детски градини с общо 258 деца.

Ще се проведат и училища за родители, като ще се включат 186 лица, 21 обществени дискусии с родители и партньори ще се проведат, в които се очаква да участват над 950 души. В кариерното ориентиране да се обхванат 940 учени. Поне 300 ученици от гимназиален етап да се възползват от индивидуалните консултации. Девет събития ден на професията и шест срещи с работодателите са планирани по проекта, каза още Владимирова

Събитието продължи с Трудова борса, на която бяха представени работните места, които ще се разкрият по проекта. Осъществени бяха и контакти на представители на целевата група с бюрото по труда.

Нели ГЕРГЬОВСКА