Институтът по земеделие в Кюстендил изпрати успешна 2022 година. Това каза пред журналисти зам.-директорът на структурата доцент д-р Димитър Сотиров, предаде репортер на "Фокус“. По думите му в годината е имало достатъчно продукция, имало е много работни проекти, както и нови спечелени проекти.

"Надявам се, че настоящата година ще бъде още по-успешна за нас като научен колектив. Да бъдем полезни на земеделските стопани“, каза Димитър Сотиров.

По думите му все повече земеделските производители се обръщат към научното звено. Това е и причина да се правят много семинари с практически занимания. "Хората искат да се показва практически всичко, а не само да се чете в зала или онлайн. Те искат реална подкрепа“, каза Сотиров.

Според него през последните години се е наблюдавал застой при създаването на нови овощни градини. "Сега стартира нов прием за млади земеделски фермери и се надявам, че ще има съживяване в тази посока“, заяви Сотиров.

За кюстендилски регион водеща овощна култура са черешите, а след това сливите и ябълките. Като качество кюстендилската череша запазва първо място в страната.

Венцеслав ИЛЧЕВ