До средата на март трябва да бъдат представени основните теми за предоговаряне – новите цели и възможности, които да бъдат отразени в Националния план за възстановяване и устойчивост, а разговорите по темата с предоговарянето на Планът да тръгнат след края на месеца. Това стана ясно днес по време на Кръгла маса, събрала институции, бизнес и неправителствени организации, на тема "Въглищата и зеленият преход – новите реалности и предизвикателствата за България“, предаде репортер на "Фокус". В Стара Загора бе и Еленко Божков, зам.-министър на енергетиката. "Визията на Министерството на енергетиката застъпва ТЕЦ-овете да работят до 2030-2035 година, а синдикалните организации настояват за затваряне през 2038 година.

При откриването на форума, зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев подчерта, че Общината ще подкрепи всяко решение, което има смисъл и е работещо за региона. "Ние знаем какво означава да има натиск. Стара Загора е областта, която ще бъде пряко засегната от всяко едно необмислено действие. Насочили сме усилия към развиването на индустриални зони и даването на възможности пред бизнеса и високите технологии. Тук имаме и добър пример, а именно Европейският цифров иновационен хъб, който е единствен в района. Това е важно, защото ние сме в центъра на събитията, само така може да говорим за плавен преход. Този процес не може да се случи за 1 или 2 години, а само когато регионът е готов, това показват и анализите. Трябва разум и единство, защото говорим не само за икономически последици, но и за социални“, заяви Танев. От думите му стана ясно, че Териториалните планове трябва да имат ясна посока, за да получат подкрепа.

По време на кръглата маса председателят на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков посочи, че решението за предоговаряне, което взе Народното събрание е важно, но не е ангажимент за Европейската комисия. "В предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост има по-важен играч от Европейската комисия, това е Съветът на министрите. Европейската комисия е посредник в този процес“, посочи той.

Организатор на срещата е Институтът за енергиен мениджмънт, в партньорство с Американската търговска камара в България. Присъстваха още държавни институции, НПО, синдикати, бизнес, експерти и др.

Рени АТАНАСОВА