"Самоопределяща самоформираща мека структура с въздух" на артиста Дан Тенев показват в изложбена зала "Лубор Байер“ тази вечер от 18.00 часа, предаде репротер на "Фокус".

"Дан Тенев е сред най-забележителните български артисти. Той е творец, който прекратява изобразяването на света, за да изведе изкуството до върховете на философското тълкуване на битието. С увереност можем да кажем, че Тенев разкрива същността на нещата. Той е способен да направи видима дори и прозрачността. В авторската му художествена стратегия се включват материални носители, които обичайно възприемаме като даденост на средата. По никакъв начин не се твърди, че чрез творческата си работа Тенев създава разумни същества, но неговите творби винаги са носители на неинтенционални действащи сили. Те са активна страна във взаимодействието и са способни да повлияят върху спецификата на отношенията. Явяващото се пред нас произведение на Дан Тенев може да се определи и като специфична когнитивна техника от материален порядък. Произведение на изкуството, което променя формата си спрямо движението на застаналия до него човек“, каза доц. дн Атанас Тотляков, който ще представи инсталацията пред старозагорци.

Дан Тенев е роден през 1958 г. в гр. Меричлери. През 1987г. завършва Националната Художествена Академия, специалност "Графика“. Работи в областта на цветната рисунка и инсталацията, видеото, пърформънса, фотографията и живописта. Един от малкото артисти в България, които работят в сферата на лендарта. Участвал е в различни биеналета и триеналета в Полша, Испания, България, Канада.

Рени АТАНАСОВА