Инсталация на водород започва да стопява сметките в град Стамболийски. Така тя ще бъде една от първите енергийно независими общини в България. За пореден път благодарение на кмета Георги Мараджиев се въвежда иновативен подход към определен проблем, информира кореспондент на Агенция "Фокус".

"Дързостта да бъдеш първи не е привилегия! Не е даденост! Не е комфорт! Да си там горе на високото, където вятъра брули най-много е борба не за оцеляване, а да останеш на върха", коментира Мараджиев.

Този път на прицел са огромните сметки за електричество през зимата, които ще бъдат стопени с въвеждането на водородната инсталация. С такава от скоро се отоплява и сградата на общинската администрация. 8 процента водород постъпва в горелката на газовия котел и така навсякъде е топло.

Кметът уточнява, че Стамболийски е първата община в България, която инвестира 1 200 000 лв. в инсталации за производство на водород. Какво означава това? По думите му от обикновена вода инсталацията произвежда водород, чрез електролиза (отделя водорода от кислорода), водородът се подава към горелката, там се смесва с горивото, изгаря и така се спестяват 50 процента от разхода на различни видове горива, с които работят котлите.

Водородни системи ще бъдат монтирани във всички детски градини, ясли и общински сгради на територията на общината. Използва се по 1.5 литра вода на час и електрическа енергия 1.8 киловата.

"Като приспаднем и тези разходи, ще получим чиста икономия не по-малко от 35-40 процента! Близо 30 000 лв. икономия на месец. Ние сме първата община с такъв мащабен проект за чиста енергия!“, твърди градоначалникът и уточнява, че това ще бъде съчетано и с LED осветление в цялата община.

"Бъдещето е на водорода и се уверих в това при моето посещение в Майнц, Германия, където с очите си видях водородната долина, която искам да направим и в нашата община, споделя Мараджиев.

Той подчерта, че община Стамболийски вече произвежда водород, 10 процента от който се подава в газопреносната мрежа на града и така се ползва по-евтин газ от населението. "Ние започнахме вече наше производство на водород! Тази водородна долина ще я изградим и в община Стамболийски, ще бъдем една от първите енергийно независими общини. Защото знам посоката и имам дързостта да бъда първи!“.