Инспекцията по труда няма компетенцията да контролира климатиците в автобусите от Градския транспорт. Това каза за "Фокус" директорът на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Чернаев.

"Няма нормативен акт, на който да стъпим, за да препишем каквото и да е, и затова не правим проверки. Ако има изисквания, то те не са по наш нормативен документ", уточни Чернаев. 

Инспекцията по труда обаче може да контролира температурите в закритите фирмени помещения, където има работни места. Но тази наредба не може да се прилага в превозни средства, каквито и да са. 

В горещините има изисквания температурите в закрити работни помещения да са от 23 до 28 градуса и не повече от 30 градуса по изключение.

За работа на открито няма стойности на температура, при която да се спира работата. 

В същата наредба има и запис, че при оранжев, или червен код работата може да бъде спирана, ако се застрашава здравето на работещите. Касае се за всякакви природни аномалии - силен вятър, висока или ниска температурата.

"Всеки един сигнал, който постъпва при нас бива разглеждан", каза още Атанас Чернаев.

По това време са чести сигналите за изключени климатици по места и работа при високи ттемператури. Тези сигнали най-често идват от офиси, особено по високите етажи и става въпрос за повредени климатици. При проверките работодателите твърдят, че са в процес на ремонт и малко след това ги оправят. В случаи, когато не се изпълняват предписанията Инспекцията по труда налага имуществени санкции от 1500 лева до 15000 лева на работодателите. 

"Малко са хората, които със желание държат работниците си при лоши условия. Но е факт, че има редки случаи, при които това се прави и от икономична гледна точка", твърди Атанас Чернаев.